Home Landelijke radio Jaaroverzicht 2016: het jaar van de verschuivingen

Jaaroverzicht 2016: het jaar van de verschuivingen

De radiowereld stond in 2016 in het teken van de verschuivingen. Veel dj’s verhuisden naar een andere zender. RadioFreak.nl blikt terug op een jaar vol beweging.

De belangrijkste verschuiving is wel de verschuiving van eigenaren bij de commerciële zenders. In januari vindt de aankondiging van Talpa en TMG plaats dat ze met één radiobedrijf verder willen gaan.

Uiteindelijk gaan Talpa en TMG verder met de zenders Radio 10, Radio 538, Radio Veronica en Sky Radio. 100%NL en SLAM! gaan samen verder als onderdeeel van RadioCorp.

100% NL
100% NL vormt aan het begin van 2016 een radiogroep met Radio 10. Door de veranderingen die Talpa en TMG teweegbrengen wordt Radio 10 omgeruild voor SLAM!.

Door de veranderingen verlaat Lex Gaarthuis de zender. Gaarthuis stapt over naar Radio 10 waar hij vanaf januari de ochtendshow gaat maken. Gaarthuis maakte sinds 2013 de ochtendshow op 100% NL. Zijn plaats wordt overgenomen door Lars Boele, hij stapt over van Qmusic.

BNR Nieuwsradio
Tom van ’t Hek stopt in de zomer bij BNR Nieuwsradio met het programma ‘De Ochtendspits’. Na drie jaar de ochtendshow is het genoeg geweest met het vroege opstaan voor Van ’t Hek. Bas van Werven volgt hem op, hij stapt over van NPO Radio 1.

Vanaf september maakt Ruud de Wild het programma ‘Ask Me Anything’ op BNR. Het BNR-avontuur is voor De Wild van korte duur, op 28 oktober maakt hij zijn laatste uitzending. Hij stapt over naar NPO Radio 2. Sjors Fröhlich, hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio, zegt in een reactie: “Het waren acht fantastische weken!” Het programma wordt overgenomen door Jörgen Raymann.

Aan het einde van het jaar keert interviewer Paul van Liempt terug op BNR.

NPO Radio 1
Jurgen van den Berg en Amber Brantsen starten 2016 als de nieuwe presentatoren van het NOS Radio 1 Journaal in de ochtend, iedere werkdag van 06:00 tot 09:30 uur. Brantsen wint dit jaar ook de RadioFreak Award voor Beste Nieuwslezer.

Prem Radhakishun begint in januari in de nacht op NPO Radio 1. Iedere zondag op maandagnacht is hij te horen met ‘Zwarte Prietpraat’. Hij neemt het tijdslot over van Erik de Vlieger.

Tijdens de zomermaanden gooit Radio 1 de programmering om aandacht te besteden aan de sportzomer. Er is uitgebreid aandacht voor de Tour de France, Olympische Spelen en het EK Voetbal.

Astrid de Jong wint met haar programma ‘Nachtzuster’ de RadioFreak Award voor Beste Nachtprogramma. De RadioFreak Award voor Beste Verslaggever gaat dit jaar naar Gio Lippens.

NPO Radio 2
In februari steken de eerste geruchten de kop op dat Ruud de Wild naar NPO Radio 2 gaat. Uiteindelijk is er eerst een uitstapje naar BNR Nieuwsradio, maar aan het eind van het jaar stapt De Wild toch over naar Radio 2. In december maakt hij zijn debuut bij de Top 2000.

Hans Schiffers en Bert Kranenbarg stoppen in december bij Radio 2 en stappen in 2017 over naar NPO Radio 5. Ook Jasper de Vries en Sander de Heer verlaten Radio 2.

NPO 3FM
Het belangrijkste nieuws van NPO 3FM is dat de zender in 2016 de programmering flink op de schop heeft gegooid. De zender neemt afscheid van Timur Perlin en Paul Rabbering, Giel Beelen gaat naar het weekend, Domien Verschuuren neemt de ochtendshow over en veel eigen talent stroomt door naar de dagprogrammering.

Het hele jaar rommelt het al in de ochtend. In januari gaat Beelen zonder redactie van start. Hij doet dit omdat hij ‘weer echt radio wilde maken’. In september wordt duidelijk dat Beelen vertrekt uit de ochtend. Domien Verschuuren neemt vanaf 14 november het stokje over.

In de nacht zorgt Harm den Besten voor opschudding. De dj draaide in z’n nachtprogramma twee uur lang Nederlandstalige muziek en kreeg hiervoor een schorsing van de zendermanager. De schorsing werd teruggedraaid omdat de NPO die schorsing niet mocht uitdelen. De dj verliet enkele maanden later de zender omdat zijn opleidingstraject voorbij was. Verder verdwijnen ook de producers uit de nacht.

Vanaf 30 mei is Basyl de Groot definitief de zendermanager van 3FM. Sinds het vertrek van Wilbert Mutsaers was hij dit al op interim basis. De Groot werkt vervolgens aan de nieuwe programmering van 3FM. De functie van Music Director, de oude functie van De Groot, wordt overgenomen door Diederik van Zessen.

Traditiegetrouw sluit 3FM het jaar af met 3FM Serious Request. Dit jaar staat het Glazen Huis in Breda en zamelen Domien Verschuuren en Frank van der Lende geld in. Ze halen 8.744.131 euro op.

3FM wint de eerste RadioFreak Award voor Beste Visual Radio.

NPO Radio 4
Voor Mark Brouwers begon 2016 niet zoals de bedoeling was. Brouwers vergat zijn uitzending op NPO Radio 4 en presenteerde de uitzending telefonisch.

NPO Radio 5
Henkjan Smits start in 2016 met een dagelijks programma op NPO Radio 5. Hij maakt dit programma voor Omroep MAX.

Tineke de Nooij ontvangt dit jaar de Marconi Oeuvre Award daarnaast krijgt ze ook haar eigen plantsoen op het mediapark.

Qmusic
Niek van der Bruggen is aan het begin van het jaar afwezig bij Qmusic. Hij zit thuis met een burn-out. Langzaam pakt hij in april de draad weer op en keert eind mei helemaal weer terug bij de zender.

Mattie Valk is ook een tijd niet te horen op Qmusic. Valk is vader geworden van een tweeling maar blijkt niet de biologische vader te zijn. Valk keert eind mei weer terug.

Mariek Elsinga maakt begin augustus haar laatste programma op Qmusic. Ze stapt over naar RTL Late Night. Elsinga won in 2013 Qcollege en was sindsdien te horen op de zender. Ook Joey van der Velden stopt met zijn programma op Qmusic, hij was sinds 2011 te horen.

In de herfst van 2016 is Van der Bruggen weer lange tijd afwezig. Hij blijkt nu niet ziek te zijn maar over te stappen naar Radio Veronica. Zijn middagshow wordt in 2017 overgenomen door Stephan Bouwman.

Radio 10
Radio 10 wisselt in 2016 van eigenaar. De zender wordt weer onderdeel van de 538Groep en komt samen met 538, Sky Radio en Radio Veronica in een nieuwe radiogroep. Ook de studio keert weer terug naar het pand van Radio 538.

Radio 538
Barry Paf vertrekt gedwongen bij Radio 538, nadat hij eerder op non-actief gesteld was. Paf had sinds 1997 een vaste plaats in de programmering.

In de zomer is er ophef over de reclameposters van 538. De Reclame Code Commissie spreekt zich uit en zegt dat de reclameposter “duidelijk seksistisch” is. Ondanks de ophef wint 538 wel de RadioFreak Award voor Beste Marketing.

Aan het einde van het jaar komt nog naar buiten dat Barend van Deelen de nieuwe weekend dj wordt op 538. Hij neemt het tijdslot over van Dennis Ruyer. Ruyer blijft wel Dance Department maken.

Radio 538 krijgt in de herfst weer nieuwe vormgeving en wint voor de tweede keer op rij de RadioFreak Award voor beste vormgeving.

Radio Veronica
Voor Radio Veronica is het een roerig jaar. De zender verandert van eigenaar en trekt aan het einde van het jaar in bij Radio 538. Ook zijn er verschillende transfers. Alex Oosterveen stopt op 1 april bij de zender. Hij is niet de enige dj die de zender verlaat. Erik de Zwart, Rick van Velthuysen, Michael Blijleven, Patrick Kicken, Bart van Leeuwen en Kees Baars vertrekken aan het einde van het jaar ook bij de zender.

Dennis Ruyer, Jeroen Nieuwenhuize, Niek van der Bruggen en Tim Klijn maken juist de overstap naar de zender.

Het station krijgt dit jaar ook een nieuw jinglepakket. Jeroen van Inkel maakt in mei een week lang radio vanuit Kamp Castor in Mali. Hij is hier te gast bij de Nederlandse troepen die daar gelegerd zijn.

SLAM!
SLAM! wisselt in 2016 van eigenaar. De zender wordt onderdeel van RadioCorp samen met 100% NL.

Ook in de programmering zijn er wijzingen. Zo krijgt Jordi Warners een vaste plek in de avond van de zender. Robin Leféber en DJ Jeff verliezen door de overgang hun plaats in de programmering en verlaten de zender. Michiel Jurrjens neemt de plaats van Leféber over.