Home Landelijke radio Jaaroverzicht: dit gebeurde er in 2017 op de Nederlandse radio

Jaaroverzicht: dit gebeurde er in 2017 op de Nederlandse radio

"/>

2017 was een jaar met transfers, dj’s die uit elkaar gingen en tal van ander radionieuws. Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen dit jaar.

Breuk Mattie & Wietze

Mattie Valk en Wietze de Jager zijn in gesprek met Talpa Radio. Het bedrijf van John de Mol wil het populaire duo van Qmusic strikken voor de ochtendshow op Sky Radio. Een unicum, want daarmee wordt de traditie van de non-stop muziek op Sky verbroken.

Terwijl Wietze de overstap graag maakt, blijft Mattie twijfelen. Onder meer zijn loyaliteitsgevoel doet hem besluiten om toch bij Qmusic te blijven. Mattie tekent een lucratief contract bij de commerciële zender en meldt Wietze, die op dat moment op vakantie is, dat hij toch bij Qmusic blijft.

Wietze keert terug van zijn vakantie en maakt nog één ochtend samen met Mattie de ochtendshow. Vervolgens meldt hij zich ziek. In een uitgelekte brief noemt Wietze Mattie een matennaaier en beschrijft hem als ‘de zielige Mattie die werd bedrogen en nu zelf de grootste bedrieger blijkt.’

Wietze verlaat Qmusic en tekent even later een contract bij Talpa Radio. Mattie blijft achter en gaat samen met Igmar Felicia en nieuwslezer Fien de nieuwe ochtendshow op Q maken.

Giel Beelen naar Radio Veronica

Giel Beelen

Na 20 jaar zwaait Giel Beelen eind augustus af bij 3FM. De dj leeft naar eigen zeggen al enige tijd in onvrede met de koers die 3FM voert. “Waarom is er niet een danceprogramma of geen rockprogramma? Het is er de tijd voor. Als publiek station moet je de veranderingen in mediagebruik grijpen”, zei Giel.

Nog geen twee dagen later wordt via deze site bekend dat Giel overstapt naar Radio Veronica, waar hij sinds oktober de ochtendshow tussen 06.00 en 09.00 uur presenteert.

Rob Stenders weg bij Radio 2

Rob Stenders

Rob Stenders verliest in de zomer zijn programma op NPO Radio 2 vanwege zijn overstap van AVROTROS naar BNNVARA. Rob had gedacht met de overstap zijn programma te behouden, maar daar staken zowel de NPO als AVROTROS een stokje voor. Rob zegt zich ‘overreden te voelen door 7 bussen’.

Per 1 september neemt Annemieke Schollaardt, die overkomt van 3FM, het programma over. Het vertrek van Rob komt de NPO echter op felle kritiek te staan. De NPO wil daarop Annemieke het tijdslot van Stefan Stasse (20:00 – 22:00 uur) geven en Stefan laten verkassen naar Radio 5. Dat besluit stuit echter op fel protest van zowel AVROTROS als KRO-NCRV (omroep Stefan). De omroepen dreigen zelfs met rechtszaken.

Uiteindelijk komt er toch een compromis: Rob keert vanaf het nieuwe jaar terug en gaat maandag t/m donderdag van 14:00 tot 16:00 uur een programma maken, Annemieke krijgt de uren op vrijdag, zaterdag en zondag. De kous lijkt daarmee af, totdat AVROTROS vorige week bekend maakte toch juridische stappen te nemen vanwege de terugkeer van Rob.

Moeilijke tijden voor 3FM

3FM heeft in 2017 te kampen met flink dalende luistercijfers. Had de zender in oktober-november 2016 nog een marktaandeel van 6,4%, een jaar later is dat aandeel gedaald naar 3,8%. Basyl de Groot legt zijn functie als zendermanager begin mei per direct neer. Hij gaat even later aan de slag op de muziekredactie bij Radio 2.

Nog geen jaar na de metamorfose gaat 3FM in september opnieuw compleet op de schop. Frank van der Lende verliest zijn middagshow aan Mark van der Molen en Rámon Verkoeijen, Eva Koreman en Angelique Houtveen gaan van het weekend- naar de dagprogrammering en Giel Beelen vertrekt na 20 jaar bij de zender. 3FM krijgt verder een nieuw logo. Ook wordt de slogan ‘Music Starts Here’ in het leven geroepen.

Het Glazen Huis heeft in 2017 een metamorfose ondergaan. Het huis telt twee verdiepingen en verder zijn er aan de opzet tal van dingen veranderd. Het heeft er volgens kenners voor gezorgd dat het ‘sprookje’ Serious Request niet als een nachtkaars uitgaat, mocht 3FM besluiten dat de 2017-editie definitief de laatste editie ooit was. Dát het tijd is voor verandering, daar zijn de meeste kenners het wel over eens.

Vrouwen op de radio

Roosmarijn Reijmer breekt in juni een lans voor meer vrouwen op de radio. Ze vindt dat er vrouwen in het Glazen Huis én in de dagprogrammering moesten komen. “Er is nu echt geen enkel excuus meer.”

De komst van Eva Koreman en Angelique Houtveen in de dagprogrammering van 3FM, en Annemieke Schollaardt op Radio 2, past dan ook in de discussie van de NPO om meer vrouwen in de programmering te plaatsen. Zelf vertrekt Roosmarijn Reijmer op 8 december bij 3FM; ze gaat aan de slag bij boekingskantoor Friendly Fire. 3FM neemt afscheid van Roosmarijn door een dag lang alleen maar vrouwelijke artiesten te draaien.

Rel om Nieuwsshow Radio 1

Peter de Bie en Mieke van der Weij

Na Peter de Bie zet AVROTROS in oktober ook presentatrice Mieke van der Weij op non-actief. Het duo presenteert jarenlang het programma ‘Nieuwsshow’ op zaterdagochtend, maar AVROTROS wil stoppen met het programma.

Peter en Mieke kondigen daarop aan over te stappen naar Omroep Max, om voor die omroep het programma te blijven maken. Tot woede van AVROTROS, die beide presentatoren op non-actief zet en een rechtszaak tegen de NPO overweegt. AVROTROS-voorzitter Ed Nijpels noemt het ‘ordinaire diefstal in het publieke bestel’.

Jeroen van Inkel naar Radio 5

Jeroen van Inkel

Jeroen van Inkel kampt in het voorjaar met gezondheidsproblemen. Daardoor is hij lange tijd niet op Radio Veronica te horen. Enige tijd later wordt bekend dat het contract van Jeroen niet wordt verlengd. De dj verlaat per 1 september Talpa Radio officieel.

Halverwege november wordt bekend dat Jeroen aan de slag gaat bij Radio 5, waar hij vanaf het nieuwe jaar het nieuwe ochtendprogramma presenteert. Henk Mouwe, de huidige presentator, gaat met pensioen.

Andere wijzigingen

> De radiogroep met Radio 538, Radio 10, Sky en Radio Veronica gaat in januari verder onder de naam Talpa Radio;

> Jan-Willem van Engelen wordt de nieuwe zendermanager van NPO Radio 2, Edwin Valent wordt interim-zendermanager bij 3FM;

> Het programma ‘Helemaal Haandrikman’ wint de Gouden RadioRing, Eva Koreman en Gerard Ekdom krijgen respectievelijk de Zilveren Radioster Vrouw en Man;

Martijn Biemans verruilt in juli Radio 538 voor Qmusic;

> BNN en VARA gaan vanaf september verder onder één merknaam: BNNVARA;

> Martijn La Grouw stopt begin oktober bij SLAM!, Jordi Warners neemt zijn middagprogramma over;

> Jo van Egmond (29) wordt begin oktober de nieuwe nieuwslezer van Radio 538. Ze volgt Hannelore Zwitserlood op;

> Lieke Veld maakt eind november bekend dat ze stopt bij Qmusic. Ze laat weten dat ze, na 2,5 jaar een lunchprogramma te hebben gepresenteerd, toe is aan een volgende stap;

> Radio 538 ligt begin december onder vuur na een mislukte grap van dj Frank Dane met zangeres Maan;

> Joost Karhof, invalpresentator bij NPO Radio 1, overlijdt op Tweede Kerstdag totaal onverwachts. Hij wordt slechts 48 jaar;

> De Marconi Oeuvre Award is dit jaar voor Adam Curry

Foto: <niet meer gebruiken>, Hans-Peter van Velthoven | 3FM, Jasper Zwartjes | NPO Radio 2, NPO 3FM, Jelmer de Haas, Radio Veronica