Home Landelijke radio Jaaroverzicht: dit gebeurde er in 2018 op de Nederlandse radio

Jaaroverzicht: dit gebeurde er in 2018 op de Nederlandse radio

Edwin Evers die stopt met zijn ochtendshow, Gerard Ekdom die switcht naar Radio 10 en 3FM die na jaren weer een vaste zendermanager heeft. Er gebeurde in 2018 een hoop bij de landelijke radiozenders. Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen.

Edwin Evers stopt

Edwin Evers maakt op vrijdag 23 maart bekend te stoppen met zijn ochtendshow ‘Evers Staat Op’ op Radio 538.  “Ik ben heel erg toe aan een ander leven en iets meer lucht. Een leven dat iets minder in het teken staat van de klok”, aldus een geëmotioneerde Evers.

De dj zwaait op vrijdag 21 december met een twaalf uur durende marathonuitzending af bij Radio 538. Of hij terugkeert op de radio, wil hij nog niet beloven. “We zien het wel. Ik wil eerst ervaren óf ik het ga missen.”

Frank Dane neemt de ochtendshow van Evers over. Hij wordt bijgestaan door Hannelore Zwitserlood, Jelte van der Goot, Jelmer Gussinklo en nieuwslezer Henk Blok.

Gerard Ekdom naar Radio 10

Gerard Ekdom maakt begin april bekend over te stappen naar Radio 10. De dj begint in september bij de commerciële zender met de ochtendshow ‘Ekdom in de Morgen’. De eerste luistercijfers zijn veelbelovend; Radio 10 wint in de ochtend aan marktaandeel.

Geld was niet de belangrijkste drijfveer om over te stappen van de publieke naar de commerciële radio, aldus Gerard. Hij werd naar eigen zeggen ‘voortdurend kort gehouden‘ bij de NPO. “Als íemand loyaal geweest is aan de publieke omroep, ben ik dat wel.”

Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte volgen Gerard op in de ochtend van Radio 2. Paul Rabbering neemt de latenightshow van Jan-Willem over.

Miljoenenbezuiniging NPO

De NPO hangt deze zomer een bezuiniging van 62 miljoen euro boven het hoofd. De bezuinigingen raken ook de radiotak van de publieke omroep hard, waarschuwt de NPO.

In september wordt bekend dat de NPO eenmalig 40 miljoen euro krijgt om het tekort van 60 miljoen een stuk te dichten.

3FM blijft kwakkelen

Ook 2018 blijft een onrustig jaar voor NPO 3FM. De zender weet de weg terug omhoog in de luistercijfers nog niet te vinden. Waar het station begin dit jaar nog een marktaandeel van 3,4 procent heeft, is dat gedaald tot 2,5 procent nu. Domien Verschuuren neemt zelfs een paar dagen vrij vanwege de slechte luistercijfers. “Ik had geen griep, voelde me kiplekker. Behalve in mijn koppie. Ik zat er zó slecht in.”

De laatste oud-gedienden van 3FM vertrekken in respectievelijk de zomer en het najaar. Domien Verschuuren maakt de overstap naar Qmusic, waar hij sinds oktober de middagshow presenteert. Michiel Veenstra stort zich op het nieuw leven inblazen van KINK, het online radiostation dat op 1 februari online moet gaan.

Het vertrek van de twee betekent een nieuwe programmering voor 3FM. Sander Hoogendoorn neemt de ochtendshow over, Jorien Renkema switcht naar het tijdslot van Michiel Veenstra en Frank van der Lende krijgt de vroege avond voor zijn rekening. Eva Koreman gaat ‘3voor12 Radio’ presenteren. Haar lunchprogramma wordt geschrapt.

Nieuwe zendermanager

Na meerdere interims heeft 3FM sinds de zomer weer een nieuwe, vaste zendermanager: Sharid Alles. Ze gooit het roer van de zender om, in de richting van de meer alternatieve muziek. “De sfeer is nu heel goed, daar ben ik blij om.”

3FM stopt in 2018 met het Glazen Huis. In de nieuwe opzet ‘De Lifeline’ lopen drie dj-teams uit verschillende delen van Nederland naar TivoliVredenburg in Utrecht. De actie levert ruim 1,3 miljoen euro op.

Sharid Alles
Zendermanager Sharid Alles

Rechtszaak over Top 40

Radio 538 doet dit jaar afstand van de Top 40. De zender lanceert een eigen hitlijst, die ze in december 2018 van start wil laten gaan. De Stichting Nederlandse Top 40 neemt daar echter geen genoegen mee en stapt naar de rechter. De rechtbank verplicht 538 om de lijst tot eind 2018 uit te zenden.

Qmusic neemt de Top 40 over van 538. Domien Verschuuren is vanaf het nieuwe jaar presentator van de lijst.

Rel Stenders-Schollaardt gaat door

De rel rondom het tijdslot 14:00 tot 16:00 uur op Radio 2 houdt ook in 2018 aan. Annemieke Schollaardt kreeg in september 2017 het tijdslot toebedeeld, maar een paar maanden later moest ze weer plaats maken voor Rob Stenders.

Het besluit van NPO-radiobaas Jurre Bosman stuit op grote woede van Annemiekes omroep AVROTROS, die in september bekendmaakt toch naar de rechter te stappen.

Dit jaar lijkt het even gunstig uit te pakken voor Annemieke, als Rob Stenders op het punt staat de overstap te maken naar Radio Veronica. De dj besluit op het allerlaatste moment om toch bij Radio 2 te blijven. Radio Veronica is ‘compleet verrast’.

Rob Stenders

Relletjes over ‘Spijkers met Koppen’ en OVT

Naast geruzie over de Top 40 en de rel rondom Rob Stenders, is er dit jaar ook ophef over het stoppen van het Radio 2-programma ‘Spijkers Met Koppen’. De zender wil het programma schrappen, om verder te kunnen verjongen. Na veel kritiek mogen presentatoren Felix Meurders en Dolf Jansen toch blijven.

Philip Freriks wordt in het najaar geconfronteerd met een live-ontslag op NPO Radio 1, in het programma ‘OVT’. Het ontslag berust op een misverstand, maar communicatie en gesprekken in de dagen erop volgend lijken juist alleen maar meer olie op het vuur te gooien. Een ‘verbijsterde’ Philip Freriks stopt per direct met zijn column op Radio 1.

Meer veranderingen in 2018

<> Radio Veronica haalt Wilfred Genee binnen, die vanaf 2019 samen met Rick Romijn, Niels van Baarlen en nieuwslezer Celine Huijsmans de middagshow gaat presenteren;

<> Marieke Elsinga wordt de nieuwe sidekick van Mattie Valk in de ochtend op Qmusic. De zender heft haar lunchshow op;

<> Tineke de Nooij gaat minder presenteren op NPO Radio 5. Bert Haandrikman neemt een deel van haar programma’s over en stopt daardoor na achttien jaar bij Radio 2;

<> Jeroen Nieuwenhuize maakt de overstap naar Radio 10. Die switch betekent zijn vertrek bij Radio 538, waar hij twee decennia werkte;

Jeroen Nieuwenhuize

<> Barry Paf keert terug op de landelijke radio. Eerst op invalsbasis, later volgt de middagshow. Sinds begin december is de voormalig 538-dj in de ochtend te horen;

<> Niek van der Bruggen stopt bij Radio Veronica en keert terug bij Radio 538;

<> Frank van ’t Hof stopt met zijn nachtprogramma en krijgt een show in het weekend op Radio 2. Timur Perlin schuift ook een plekje door in de programmering;

<> Henk Blok stapt over naar Qmusic, maar maakt een week later bekend toch bij Radio 538 te blijven;

<> Voormalig Radio 2-dj Sander de Heer gaat de ochtendshow presenteren op Sublime;

<> Wietze de Jager krijgt een weekendprogramma bij Radio 538.

Sander de Heer

Wisselingen in zenderdirecties

2018 kent veel switches in zenderdirecties en -bazen. De belangrijkste wisselingen:

<> Marc Adriani stopt bij BNNVARA en wordt radiodirecteur bij Talpa Radio;

<> Dave Minneboo maakt de overstap van Radio 538 naar Qmusic, waar hij de nieuwe zenderbaas wordt. Menno de Boer volgt Dave op als programmadirecteur bij 538;

<> Na jaren van interims heeft 3FM weer een vaste zendermanager: Sharid Alles;

<> Gerard Timmer wordt de nieuwe directeur van de NOS;

<> Tessel van der Lugt stopt als eindredacteur bij BNNVARA. Ze wordt opgevolgd door Robbert-Jan van de Velde;

<> Na negen jaar vertrekt Marwil Straat als zendermanager van NPO Radio 4;

<> Florent Luyckx gaat aan de slag als interim-zendermanager bij Radio Veronica.

Foto: Pixabay, William Rutten, Radio 10 | Jesaja Hizkia, Ben Houdijk, Annemieke van der Togt

>> RadioFreak is nu ook te vinden op LinkedIn.