Home RadioFreak Awards

RadioFreak Awards

NPO Radio 1, NPO Radio 2 en Radio 10 verdelen dit jaar de RadioFreak Awards. NPO Radio 1 heeft volgende de bezoekers van RadioFreak.nl het beste nachtprogramma, de beste vormgeving en de beste verslaggever in huis. NPO Radio 2 heeft de beste sidekick en de beste nieuwslezer, Radio 10 scoort met de marketing.

Er werden dit jaar ruim 15.000 stemmen uitgebracht voor de de RadioFreak Awards. Met de RadioFreak Awards wil de redactie laten zien dat er meer is dan alleen de bekende radiogezichten. De prijzen worden uitgereikt in zes categorieën en gaan over het seizoen 2018 / 2019.

De programmaleiders/zendermanagers van de landelijke radiostations in Nederland mochten per categorie één persoon of radiostation nomineren. Met als voorwaarde dat dit geen mensen van de eigen radiozender mochten zijn. Vervolgens konden de bezoekers van RadioFreak.nl stemmen op de genomineerden personen en zenders.

Beste marketing

“Het zat er altijd al in”, deze bekende pay-off doet direct denken aan de campagne van Radio 10 over Gerard Ekdom bij de zender. Mede deze campagne droeg bij aan de winst van de RadioFreak Award voor beste marketing. Met deze campagne lanceerde de zender Gerard Ekdom met zijn ochtendshow voor de zender. Dennis Kuzee, Brand Director van Radio 10, laat aan RadioFreak weten dat de campagne door de input van de dj nog beter is geworden dan dat ze van tevoren bedacht hadden.

Radio 10 volgt zusterstation Radio 538 op die in de vorige editie de prijs won, eerder ging Qmusic met de prijs ervandoor. Beide zenders waren ook nu weer genomineerd.

Beste nachtprogramma

‘Nachtzuster’ van Astrid de Jong heeft, net als in 2016, de RadioFreak Award gekregen voor beste nachtprogramma. Het afgelopen jaar verhuisde het nachtprogramma van Radio 1 naar de nacht van vrijdag op zaterdag. De presentatrice van Omroep Max over de kracht van het programma: “De mensen maken het, iedere keer bellen er honderden mensen. Een programma dat je met zoveel mensen maakt werkt.” Voor de prijs waren ook ‘Nooit meer slapen’ (Radio 1) en Sophie Hijlkema (3FM) genomineerd.

Beste verslaggever

Voor de derde keer op rij gaat de prijs voor de beste verslaggever naar een sportverslaggever. Sebastiaan Timmerman kreeg van de bezoekers de meeste stemmen en wint de award voor beste verslaggever. Timmerman doet voor de NOS op Radio 1 verslag van het wielrennen, schaatsen en motorcross. Bij de Tour de France zit hij op de motor om verslag te doen van de koers: “Je zit er in bergettapes tussen en dat blijft de mooiste rol als commentator om te hebben.”

Vorige keer won collega wielercommentator Gio Lippens de award en eerder ging Jack van Gelder er met de prijs vandoor. Voor de prijs waren verder Joris Kreugel (Radio 1) en Martijn de Rijk (BNR Nieuwsradio) genomineerd.

Beste vormgeving

NPO Radio 1 heeft volgens de stemmers op RadioFreak.nl de beste vormgeving van Nederland. Laurens Borst, zendermanager van Radio 1, is blij met de prijs: “Normaal gaat het bij Radio 1 om de inhoud maar we krijgen nu een prijs voor de vormgeving die enigszins los staat van de inhoud maar wel een bepaalde sfeer uitstraalt.”

Andere genomineerden waren Qmusic en SLAM!.

Beste Sidekick

Jeroen Kijk in de Vegte is volgens het publiek de beste sidekick van Nederland. Vorige week donderdag werd hij al verrast met de RadioFreak Award voor Beste Sidekick tijdens de uitzending van ‘Jan-Willem Start Op’ op NPO Radio 2. Via RadioFreak.nl kreeg de sidekick de meeste stemmen en liet hij Chris Bergström (538) en Niels van Baarlen (Radio Veronica), die ook genomineerd waren, achter zich.

Jeroen ging in deze editie van de RadioFreak Awards de strijd aan met Niels van Baarlen (Radio Veronica/Radio 538) en Chris Bergström (Radio 538).

Beste nieuwslezer

Matijn Nijhuis is de winnaar van de RadioFreak Award voor beste nieuwslezer. De NOS-nieuwslezer van NPO Radio 2 werd, live op Radio 2, verrast met het nieuws. “Ik had dit echt niet verwacht, ik wou dat ik iets bijzonders kon zeggen”, was de reactie van de nieuwslezer toen. Nijhuis ging de strijd aan met de winnaar van 2015: Henk Blok (Radio 538) en Florentien Goedhart (Sky Radio).

Door te stemmen maakten bezoekers kans op een DAB+-radio van AlleKabels.nl of een RadioFreak-mok.Foto: RadioFreak.nl

>> RadioFreak is nu ook te vinden op LinkedIn.