Home Landelijke radio Binnen een half jaar meer vrouwen overdag op 3FM

Binnen een half jaar meer vrouwen overdag op 3FM

Begin volgend jaar zitten er vrouwen in de dagprogrammering van NPO 3FM. Dat heeft radiodirecteur Jurre Bosman van de NPO zojuist gezegd op NPO Radio 1. “Er zijn gewoon wat minder vrouwen geïnteresseerd om ‘een grote mond op te zetten’ om over muziek te praten. Het zijn lange tijd vooral mannen geweest die zich melden om dj te worden.”

Vanochtend hield dj Roosmarijn Reijmer een pleidooi voor meer vrouwen op de radio en dat er vrouwen in het Glazen Huis moeten tijdens 3FM Serious Request. “Ik reageerde voorheen nooit in het openbaar op de keuzes voor dj’s in het Glazen Huis, want ik vond dat ik de zaak niet mocht afvallen. Maar de keuze voor alleen maar mannen, al jarenlang, die deel ik niet langer. Juist omdat vrouwen in de muziek nu zo’n onderwerp van gesprek is, vind ik dit een goed moment om me uit te spreken”, aldus Reijmer.

Bosman: “Het is heel dapper en moedig dat Roosmarijn het ter sprake heeft gebracht. Het is een heel goed punt. Er zijn zeker vrouwen die in het Glazen Huis kunnen. Ik denk dat de kans heel groot is dat het dit jaar gaat gebeuren.” Er hebben overigens al eens vrouwen in het Glazen Huis gezeten: Claudia de Breij zat er twee keer in en Annemieke Schollaardt één keer.

Kwestie van tijd

Jurre Bosman is tijdelijk zendermanager bij 3FM en zegt dat hij eigenlijk al eerder meer vrouwen op de muziekzenders van de NPO had gewild. “Het is een kwestie van tijd nog. We hebben nu geweldig talent klaar staan om door te breken. Zoals Eva Koreman en Angelique Houtveen.”

Op NPO Radio 2 zijn het ook alleen maar mannen in de dagprogrammering. “Daar zit de generatie die van 3FM komt, vanuit die ‘jongenscultuur’. De nieuwe generatie zit bij 3FM en het is een kwestie van tijd voordat zij de mooiste plekken gaan bezetten. Maar je begint in de nacht en als je talentvol bent en doorzettingsvermogen hebt, stroom je door.”