Home Landelijke radio NPO 3FM Roosmarijn Reijmer: “Er moet vrouw in dagprogrammering 3FM”

Roosmarijn Reijmer: “Er moet vrouw in dagprogrammering 3FM”

Roosmarijn Reijmer

Er moet dit jaar een vrouw in het Glazen Huis van 3FM. En daarna moet er een vrouw in de dagprogrammering. Dat vindt dj Roosmarijn Reijmer (37), zo vertelt ze in de NRC. “Ik hoef het niet zelf te zijn, maar moet je eens kijken hoeveel goeie vrouwen we bij 3FM hebben lopen. Er is nu echt geen enkel excuus meer. Er móét gewoon een vrouw in dit jaar.”

In de krant zegt ze dat ze deze wens intern nog niet heeft uitgesproken. “Dit is geen gesprek dat je hebt bij ons”, aldus Reijmer. “Ik reageerde voorheen nooit in het openbaar op de keuzes voor dj’s in het Glazen Huis, want ik vond dat ik de zaak niet mocht afvallen. Maar de keuze voor alleen maar mannen, al jarenlang, die deel ik niet langer. Juist omdat vrouwen in de muziek nu zo’n onderwerp van gesprek is, vind ik dit een goed moment om me uit te spreken.”

One of the guys

Roosmarijn Reijmer werkt al lang bij 3FM. Sinds 2011 is ze laat op de avond te horen met 3voor12 Radio, daarvoor werkte ze onder meer jarenlang op de muziekredactie. Reijmer is gewend de enige vrouw tussen de mannen te zijn en vond dat ook altijd oké. Maar nu knaagt er iets. “Het betekende dat ik een hoop foute grappen moest doorstaan. Over vrouwen ‘volyoghurren’ enzo. Ik had mezelf erop getraind die grappen te negeren, en ze zeiden tegen me: ach jij telt niet, jij bent toch een van de mannen. Pas onlangs besefte ik: nee, dat ben ik helemaal niet.”

Reijmer zei altijd dat ze one of the guys was. “Verschrikkelijk! Hoe kón ik het zeggen? Kijk, als je als vrouw tussen de mannen wordt gezet, ben je een rondje tussen de vierkantjes. En dan kan je wel doen alsof je een vierkantje bent, maar dat word je gewoon niet.”

Daarom wil ze vrouwen bij 3FM nu gaan helpen. “Ik zag hoe nieuwere vrouwen bij ons dezelfde valkuilen inliepen als waar ik in was gelopen. Het ergste was dat ik ze helemaal niet hielp, want ik was ook niet geholpen. En dat wil ik nu graag veranderen.”

Vrouwenstem irritant

En daar blijft het niet bij. “Je hoort in de industrie altijd dat vrouwenstemmen irritant zouden zijn. Dat zou blijken uit een onderzoek dat ik in al die jaren dat ik hier werk nog nooit uit een la heb zien komen. Dus heb ik bij wijze van experiment dit jaar een keer of acht een uitzending gemaakt met alleen maar vrouwenstemmen. Honderd procent. De prijswinnaars waren vrouwen, de nieuwslezers, de kenners, alle artiesten die ik draaide, ikzelf natuurlijk – alleen maar vrouwen. En denk je dat het ook maar één iemand is opgevallen? Helemaal niemand. Nie-mand.”

Toch vindt ze 3FM nog een voorbeeld. “Luister maar eens naar Radio 2 en 538, daar zit geen vrouw op de belangrijkste uren. Geen enkele. En dat zijn de grootste zenders van Nederland. Ik ben de enige op 3FM doordeweeks en ik zit ook nog eens ’s avonds. Maar ik ben hoopvol. Bij ons zijn er net een boel vrouwen bijgekomen. Angelique (Houtveen) in het weekend bijvoorbeeld, die is echt supergoed, en die maak je helemaal niets. Bij Qmusic zitten er ook een heleboel. De volgende stap is een vrouw overdag op 3FM doordeweeks. En ook op Radio 2, en 538. En niet één, maar drie.”

Foto: Hans-Peter van Velthoven