Home Landelijke radio Jaaroverzicht 2015: dit gebeurde er bij de landelijke zenders

Jaaroverzicht 2015: dit gebeurde er bij de landelijke zenders

Er gebeurde veel op radiogebied in 2015. RadioFreak blikt terug op een jaar waarin grote radiotransfers plaatsvonden, zenders enorm stegen of daalden in luistercijfers en bekende gezichten van de radio verdwenen – en soms weer terugkwamen. Het RadioFreak Jaaroverzicht 2015.

NPO Radio 1
Op donderdagavond 29 januari worden de studio’s van de NOS en NPO, waaronder Radio 1, 3FM en Radio 6, urenlang ontruimd nadat een gewapende man op de redactie van de NOS staat. De man eist zendtijd in het NOS Journaal.

Het programma ‘Echte Jannen’ met Jan Roos stopt eind juni 2015. Na vijf jaar vindt Roos het tijd voor wat anders.

In juli wordt bekend dat de radiostudio’s van NPO Radio 1 vanaf medio 2017 gehuisvest gaan worden in het NPO Gebouw. NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff bekritiseert het besluit. “Er komt meer afstand tussen de deelredacties, het overleg wordt moeilijker. Dat is onverstandig.

Eric Corton volgt per 1 september Felix Meurders op als presentator van ‘De Nieuws BV’. Corton is daarmee iedere werkdag tussen 12:00 – 14:00 uur te horen op Radio 1.

De programmering van Radio 1 gaat per 1 januari 2016 op de schop. Zo wordt Jurgen van den Berg de nieuwe presentator van het NOS Radio 1 Journaal, gaan de EO en NOS samen een programma in de avond maken en krijgt Lara Rense een nieuw programma.

NPO Radio 2
Jurre Bosman wordt per 1 januari 2015 definitief aangesteld als zendermanager van NPO Radio 2. Radio 2 krijgt in 2015 nieuwe vormgeving, gaat meer van locatie uitzenden en er verandert het nodige in de programmering.

Edwin Diergaarde stopt per 1 juni 2015 als invaller van de AVROTROS-programma’s op Radio 2. Diergaardes contract bij de omroep wordt niet verlengd.

Rob Stenders krijgt meer zendtijd. Naast zijn zaterdagmiddagprogramma is hij vanaf september iedere vrijdagavond te horen met ‘One Night Stenders’.

Sander de Heer stopt op vrijdag 2 oktober met zijn ochtendshow. Na ruim 7,5 jaar valt het doek voor het ochtendprogramma. Gerard Ekdom, overgekomen van 3FM, presenteert vanaf 5 oktober de nieuwe ochtendshow op Radio 2. De Heer keert in januari 2016 terug in het weekend, samen met Yora Rienstra.

De Top 2000 van Radio 2 wint op 9 december de Rose d’Or Award voor Beste Entertainment Event.

Vanaf januari 2016 schuift Stenders door naar de middag en volgt daarmee Jan-Willem Roodbeen op, die naar de late avond doorschuift. Henk van Steeg stopt per januari 2016 met zijn latenightprogramma ‘Van Steeg Tot 1’. De dj krijgt een nieuw programma op zondagavond.

Radio 2 krijgt per januari 2016 een nachtprogrammering. Op zaterdagnacht is een Soulnacht met Gerard Ekdom, Wouter van der Goes en Jeroen Kijk in de Vegte. Ook de doordeweekse nachten worden gevuld. Marisa Heutink en Evelien de Bruijn zijn maandag tot en met donderdag tussen 00:00 en 02:00 uur te horen met ”t Wordt nu Laat’ en tussen 02:00 – 04:00 uur is er plek voor jong radiotalent zoals Thijs Maalderink, Jan Paul Grootentraast en Thomas van Vliet.

NPO 3FM
Grote radiotransfers
Coen Swijnenberg en Sander Lantinga maken op dinsdag 3 februari bekend de overstap te maken naar Radio 538. Na bijna negen jaar de middagshow te hebben gepresenteerd, neemt het duo op vrijdag 29 mei afscheid van 3FM. Drie maanden later, op maandag 17 augustus, beginnen de twee op Radio 538.

Gerard Ekdom maakt op woensdag 18 maart bekend over te stappen naar NPO Radio 2. “Na 17 jaar begon het te kriebelen en ik voelde dat het tijd was voor iets nieuws”, aldus Ekdom. Op 31 juli maakt hij zijn laatste uitzending op 3FM, om op 5 oktober aan de slag te gaan bij Radio 2. Ook Rob Stenders stopt bij 3FM; hij krijgt meer zendtijd op Radio 2.

Programmering op de schop
Door de grote veranderingen maakt 3FM veel plek vrij voor jong talent. Frank van der Lende, overgekomen uit de nacht, gaat de nieuwe middagshow presenteren, voortaan iedere werkdag tussen 16:00 en 18:00 uur. Timur Perlin en Rámon Verkoeijen volgen Gerard Ekdom op.

Daarnaasr gooit 3FM vrijwel de gehele weekendprogrammering op de schop. Jong radiotalent als Herman Hofman, Wijnand Speelman, Sander Hoogendoorn, Barend van Deelen en Saskia Weerstand krijgt meer zendtijd. Ook gaat Giel Beelen voor het eerst in zijn carriere een duo-programma presenteren.

Meer transfers
Eva Koreman komt over van Qmusic;
Mark van der Molen komt over van Radio Veronica;
– Zendermanager Wilbert Mutsaers stapt over naar MOJO;
– Nieuwslezer Bart Jan Cune maakt de transfer naar Radio 538;
– Nieuwslezer Fleur Wallenburg stopt en gaat verder achter de schermen.

Dalende luistercijfers
Door alle wijzigingen en verschuivingen daalt 3FM in de luistercijfers. Heeft de zender in oktober/november 2014 nog een marktaandeel van 9,6; één jaar later is het aandeel gezakt naar 7,6.

50 Jaar 3FM
3FM bestaat in 2015 precies 50 jaar. Ter ere van het jubileum zendt de zender een aantal dagen live uit vanaf het forteiland Pampus. Ook komt er een boek uit, wordt er een documentaire gemaakt, is er een feest in Paradiso Amsterdam en draait er tot en met april 2016 een tentoonstelling in Beeld & Geluid Hilversum.

NPO Radio 4
Hans Smit stopt na ruim een jaar als presentator van het programma ‘De Klassieken’ op Radio 4. Op vrijdag 1 mei presenteert hij het programma voor het laatst.

NPO Radio 5
Radio 5 verlaat per 1 september 2015 de AM-frequentie. Per 1 januari 2016 verdwijnen de gethematiseerde avonden, waardoor Radio 5 geheel Radio 5 Nostalgia wordt. Daarnaast gooit het station vrijwel de hele middag- en avondprogrammering om.

NPO Radio 6
Begin maart wordt bekend dat de NPO de stekker uit Radio 6 wil trekken. Reddingspogingen ten spijt valt het doek op 31 december 2015 voor de zender. Radio 6 gaat verder als subkanaal van Radio 2. Ook krijgt de soul & jazz-muziek meer aandacht op 2.

Radio 538
Radio 538 neemt in januari de nieuwe radiostudio in gebruik, die vooral op het gebied van visual radio flinke stappen heeft gemaakt. “De kwaliteit van visual radio is voor onze luisteraars flink verbeterd”, aldus programmadirecteur David Minneboo.

Op dinsdag 3 februari wordt bekend dat Radio 538 Coen Swijnenberg en Sander Lantinga heeft gecontracteerd. Het duo maakt de overstap van 3FM naar 538 en gaat er vanaf 17 augustus de middagshow presenteren. Coen & Sander nemen de plek van Ruud de Wild over.

Menno Koningsberger wordt in maart 2015 de nieuwe algemeen directeur van Radio 538. Koningsberger, overgekomen van Qmusic, volgt Jacqueline Smit op.

Edwin Evers viert op vrijdag 17 april het 15-jarige jubileum van zijn ochtendshow ‘Evers Staat Op’ met een 15 uur durende radiomarathon.

Ruud de Wild maakt op donderdag 30 april zijn laatste uitzending op Radio 538. De Wild wint dit jaar de Marconi Oeuvre Award.

Radio 538 stopt in november met ‘De Show Zonder Naam’. Het contract van Eddy Keur bij de zender wordt niet verlengd. Keurs sidekick Edwin Noorlander zet het programma zelf grotendeels voort.

SLAM!
Michael Blijleven stapt in januari over naar Radio Veronica, alwaar hij iedere maandag tot en met donderdag een programma gaat maken. Dimitris Kops neemt Blijlevens tijdslot op SLAM over.

SLAM! vaart per maandag 31 augustus een nieuwe koers. De naam Slam!FM verandert in SLAM! en de nieuwe slogan wordt ‘Play Music, Play Life’. Met de wijzigingen wil SLAM! zich nog beter richten op de digitale generatie jongvolwassenen.

Martijn La Grouw keert terug in oktober terug in de middag van SLAM. La Grouw, overgekomen van 100%NL, volgt Leféber op, die doorschuift naar 12-16:00 uur. Michiel Jurrjens, bekend van Qmusic, gaat ook aan de slag bij SLAM.

Qmusic
Qmusic stijgt in de luistercijfers. De zender haalt in de periode mei-juni het marktaandeel van 3FM in en houdt de stijgende lijn in de luistercijfers vast. Programmadirecteur Iwan Reuvekamp spreekt zelfs openlijk de ambitie uit om Radio 538 te verslaan.

Lieke Veld schuift per augustus door van de nacht- naar de dagprogrammering. Veld is voortaan iedere werkdag tussen 12:00 en 14:00 uur te horen. Ook in het weekend wordt er het nodige geschoven.

Qmusic gooit in augustus haar format, jingles, logo en format om. Q-music wordt Qmusic, de slogan ‘Q is good for you’ verandert in ‘You Make Us Q’ en ook het logo van de zender verandert. Met de wijzingen wil de zender luisteraar nog meer centraal stellen.

Radio Veronica
Radio Veronica gooit in februari de complete programmering op de schop. De ochtendshow van Rick van Velthuysen stopt,  Jeroen van Inkel neemt het nieuwe ochtendprogramma van hem over. Bart van Leeuwen en Dennis Hoebee keren terug op Radio Veronica, Patrick Kicken gaat de middagshow voor zijn rekening nemen.

Door de nieuwe programmering moet ook een aantal dj’s het veld ruimen. Marlous Löffelman moet na 6,5 jaar afscheid nemen van Radio Veronica. Mark van der Molen verlaat vrijwillig de zender om aan de slag te gaan bij 3FM.

Patrick Kicken is vanaf het najaar niet meer te horen op Radio Veronica. De dj zit thuis met een burn-out. Martijn Muijs vervangt het middagprogramma van Kicken.

Radio 10
Radio 10 schuift in de programmering: ‘Somertijd’ met Rob van Someren keert in januari terug op de radio, Edwin Ouwehand schuift door naar de avond op Radio 10, Tim Klijn neemt vanaf februari de nieuwe ochtendshow ‘Tim in de Morgen’ voor zijn rekening en René Verkerk schuift door naar het weekend.

Edwin Diergaarde krijgt in november een vast programma op Radio 10. De dj is voortaan elke werkdag van 10:00 tot 13:00 uur te horen op de zender. Ook Lindo Duvall krijgt een eigen programma op Radio 10: hij is sinds november te horen in het weekend van de zender.

Radio 10 stijgt in 2015 flink in de luistercijfers. Behaalde de zender in oktober/november 2014 nog een marktaandeel van 4,2%, één jaar later was het marktaandeel gestegen naar 5,9%.

100%NL
Martijn La Grouw stapt in september over naar SLAM, Koen Hansen neemt vanaf november de middagshow van 100%NL van zijn rekening.