Home Landelijke radio 2015 bekeken door Jurgen van den Berg

2015 bekeken door Jurgen van den Berg

Dj file Jurgen van den Berg

Jurgen van den Berg wordt per 1 januari 2016 de nieuwe vaste presentator van het NOS Radio 1 Journaal in de ochtend, iedere werkdag van 06:00 tot 09:30 uur. Hij volgt hiermee Marcel Oosten en Frederique de Jong op. Tot voor kort was Van den Berg iedere werkdag tussen 09:00 en 12:00 uur te horen met ‘De Ochtend’ op Radio 1. Met Van den Berg blikken we terug op 2015 en kijken we vooruit naar 2016.

Was 2015 een goed jaar voor de radio in Nederland?
“Elk jaar erbij is een goed jaar voor de radio. Ik behoor trouwens niet bij de doemdenkers die zeggen dat het binnenkort einde verhaal is, zeker niet voor nieuwsradio. Dat werd bij de aanslagen in Parijs maar weer eens duidelijk. Ik was trots dat ik weer NOS-er was toen ik beluisterde wat de ploeg in Frankrijk presteerde: inhoudelijk alles snel op een rij en intussen werden er ook nog mooie, soms aangrijpende, reportages gemaakt. De muziekstations hebben een groter probleem en sommige zenders moeten uitkijken dat ze niet overbodig worden.”

Wat was voor jou hét radiomoment van het jaar?
“Het was het jaar van de overstap naar de NOS, vanaf 4 januari 2016 mag ik de vernieuwde ochtendshow van Radio1 gaan presenteren. Best gek (en misschien wat overdreven) om je eigen naam bovenaan de 101 van Teletekst te zien staan. Ik wil ook m’n laatste uitzending van ‘De Ochtend’ (KRO-NCRV) noemen.

Opvallend momentje was natuurlijk het opstappen van Jack van Gelder tijdens z’n eigen afscheidsprogramma, dat ik samen met Giel aan mekaar mocht praten. Iedereen had het erover, maar ik ben niet trots op die uitzending. Ik ben groot fan van Jack en zo’n afscheid had-ie niet verdiend. Wat ik mezelf verwijt is dat ik niet veel eerder mijn best heb gedaan om de echte opzet van de show te krijgen. Nu werden Giel en ik een uurtje voor de uitzending bijgepraat over de inhoud.”

Wat was de grootste verrassing op radio gebied in 2015?
“Amber Brantsen. Zeer talentvolle nieuwslezer met een dijk van een stem, die zich bij 3FM in korte tijd heel goed heeft ontwikkeld en vrijwel direct JA zei toen ik haar vroeg om mijn co-host te worden in het vernieuwde NOS Radio1 Journaal.”

Heb je een doel voor jezelf in het nieuwe jaar?
“Ik hoop dat het de luisteraars opvalt dat we vanaf 4 januari op Radio 1 een ander programma maken in de vroege ochtend. Nog steeds boordevol nieuws dat je moet weten, maar er is ook ruimte voor nieuws dat je wilt weten. En er mag ook af en toe gelachen worden. Verder zullen we veel meer aan uitleg en duiding doen. En tot nu toe heb ik me altijd weten te drukken qua sociale media, maar vanaf 2016 zal ik meer zichtbaar zijn op Twitter/Instagram/Facebook.”

Wat verwacht je van 2016 op radiogebied?
“Begin ik toch weer in eigen huis. Ik verwacht veel van de nieuwe programmering van Radio 1. Niet alleen de ochtendshow zal anders zijn, maar ook Lara Rense gaat aan het eind van de middag iets totaal anders doen. We willen allebei ook graag weer meer ‘radio’ (geluid dus) in het programma en meer uitleg en duiding. Ik kijk uit naar het nieuwe Radio1-avondprogramma, waarin NOS en EO gaan samenwerken. De tune is alvast fantastisch. Verder ben ik benieuwd of 3FM weer wat opkrabbelt, ik gun het ze zo.

En als laatste hoop ik dat dj’s eens ophouden om op donderdag al te lullen over het weekend dat er aankomt, daar op vrijdag mee doorgaan, zaterdag is het weekend en dat zullen we weten ook, zondag begint al de terugblik en dat wordt maandag nog eens dunnetjes over gedaan.”

Wie is er in november 2016 marktleider?
“Radio 538, respect daarvoor! Toch hoop ik dat de opmars van Q nog even doorgaat. Daar hebben ze visie, ze gaan uit van hun eigen kracht, kopen geen ‘sterren’ bij de concurrentie weg en Q levert daarmee het bewijs dat het totaal veel belangrijker is dan een paar losse delen.”