Volgens een vertrouwenspersoon van de NOS is er in ieder geval sprake van één geval van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport. Het zou gaan om ongewenste opmerkingen, meldt de Gooi- en Eemlander op basis van documenten die de redactie heeft. De vertrouwenspersoon maakt een inventarisatie van vermeende misstanden bij de sportredactie van de NOS.

Eind vorig jaar kwam naar buiten dat er meerdere meldingen waren van ongewenst gedrag. Een eindredacteur bij NOS Sport zou een vrouwelijke collega lastig hebben gevallen en ook een presentator zou over de schreef gegaan zijn. Daarnaast zou er bijvoorbeeld porno worden gekeken op de werkvloer.

De meldingen kwamen binnen naar aanleiding van de berichtgeving over de angstcultuur bij De Wereld Draait Door. Daarna werd de inventarisatie door de NOS aangekondigd. De vertrouwenspersoon gaf in december aan in ieder geval tot eind januari aan het werk te zijn. Dat werd dus ruim langer. Er zijn veel gesprekken gevoerd.

Medewerkers gaven aan dat er al jaren aan de bel wordt getrokken, maar dat er niet veel met de meldingen werd gedaan. Het definitieve verslag van de vertrouwenspersoon wordt deze maand verwacht. Wanneer precies kon de NOS niet zeggen.

Eerdere meldingen

Vorig jaar liet de NOS al onderzoek doen naar grensoverschrijdend gedrag van een verslaggever. Over de uitkomsten is niks gezegd, maar de verslaggever van NPO Radio 1 en NOS op 3 is wel ontslagen.

Ook werd bekend dat de NPO het onderzoek naar de werkcultuur achter de schermen bij DWDD uit heeft gebreid naar de hele publieke omroep. Aanleiding zijn meerdere meldingen die binnen zijn gekomen bij Mores, het onafhankelijke externe meldpunt voor seksueel wangedrag in de cultuursector.

Begin vorig jaar kwamen er bij de NPO ook al meldingen binnen van ongewenst gedrag na de onthullingen over misstanden bij The Voice of Holland.

Foto: RadioFreak