De NOS laat een extern vertrouwenspersoon onderzoek doen naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag binnen de sportafdeling van de NOS. Meerdere medewerkers van NOS Sport hebben een ervaring van grensoverschrijdend gedrag gedeeld. Het gaat daarbij om zowel ervaringen van vroeger, maar ook van korter geleden. “Deze verhalen neemt de NOS zeer serieus”, schrijft de omroep in een persbericht.

De reacties kwamen binnen naar aanleiding van de berichtgeving over de angstcultuur bij De Wereld Draait Door. NOS deed naar aanleiding van alle commotie de oproep aan medewerkers om zich te melden indien zij ongewenst gedrag ervaren. Omdat er meerdere meldingen zijn binnengekomen, heeft de hoofdredactie van NOS Sport aan de NOS directie verzocht een extern vertrouwenspersoon een inventarisatie te laten doen.

Inventarisatie

De inventarisatie bestaat onder meer uit het achterhalen ‘van de aard en impact van de signalen en de stappen die er genomen moeten worden om dit aan te pakken en in de toekomst te voorkomen’, aldus de NOS. “Deze inventarisatie wordt volledig onafhankelijk en onder strikte vertrouwelijkheid uitgevoerd.”

De omroep schrijft verder: “De NOS voelt een grote verantwoordelijkheid om een veilige werkomgeving te creëren. Zo is er een gedragscode bij de NOS waarin de omgangsvormen van de NOS beschreven staan en waar iedereen die bij de NOS werkt zich aan moet houden. Sinds 2000 zijn er vertrouwenspersonen bij de NOS actief, waar medewerkers in volledige vertrouwelijkheid hun verhaal kwijt kunnen.”

Vorig jaar liet de NOS al onderzoek doen naar grensoverschrijdend gedrag van een verslaggever. Over de uitkomsten is niks gezegd, maar de verslaggever van NPO Radio 1 en NOS op 3 is wel ontslagen.

Eerdere meldingen

Eerder werd bekend dat de NPO het onderzoek naar de werkcultuur achter de schermen bij DWDD uit heeft gebreid naar de hele publieke omroep. Aanleiding zijn meerdere meldingen die binnen zijn gekomen bij Mores, het onafhankelijke externe meldpunt voor seksueel wangedrag in de cultuursector.

Begin dit jaar kwamen er bij de NPO ook al meldingen binnen van ongewenst gedrag na de onthullingen over misstanden bij The Voice of Holland.

Foto: RadioFreak