De Tweede Kamer moet een regel dat omroepen 50.000 leden moeten hebben aanpassen, anders staat het voortbestaan van verschillende omroepen op het spel. Dat schrijf staatssecretaris Fleur Gräper (Media) aan de Tweede Kamer. Volgens het AD staat erin dat WNL en Powned niet (meer) over de benodigde 50.000 leden beschikken. Begin 2026 moet een nieuwe concessie voor de omroepen ingaan, maar alleen als er voldoende leden zijn.

En dat heeft ook consequenties voor Omroep Max en AVROTROS. Tot eind 2021 waren PowNed en WNL ‘aspirant-omroepen’. Maar sinds begin 2022 zijn beide omroepen als volwaardig lid toegetreden tot het omroepbestel. En om toe te treden tot het bestel moeten ze verplicht aansluiten bij een bestaande omroep, opdat het aantal omroepen niet werd vergroot. WNL werd verbonden met Omroep Max, Powned met de AVROTROS. Daardoor kunnen ook zij verdwijnen als WNL en Powned niet voldoende leden hebben.

Omroep MAX-directeur Jan Slagter zegt in het AD dat hij zich nog geen zorgen maakt. “Als de concessieperiode niet verlengd wordt, blijft de huidige mediawet intact en dat betekent dat alle omroepen weer aan het benodigde ledenaantal moeten voldoen. Ik ga er vanuit dat de periode met minimaal één jaar wordt verlengd. Zo niet dan ga ik er vanuit dat de mediawet hier tussentijds over wordt aangepast. Kleine wijzigingen volgens mij kunnen altijd.”

Debat

Donderdag praat de Tweede Kamer over de publieke omroep. Dan ligt ook de vraag op tafel of de concessieperiode met twee jaar verlengd moet worden. De formerende partijen willen dat niet.

Foto: Jan Willem van Hofwegen | NPO