Home Landelijke radio WNL, PowNed en HUMAN moeten zich vanaf 2016 aansluiten bij bestaande omroep

WNL, PowNed en HUMAN moeten zich vanaf 2016 aansluiten bij bestaande omroep

De omroepen WNL, PowNed en HUMAN krijgen vanaf volgend jaar de aspirant status en moeten zich aansluiten bij één van de bestaande omroepen. Dat heeft staatssecretaris Sander Dekker (media) besloten. 

De gefuseerde omroepen AVROTROS, KRO-NCRV, BNN-VARA en de zelfstandige omroepen EO, Omroep MAX en VPRO blijven de komende vijf jaar deel uitmaken van de publieke omroep. Ook de NTR en NOS blijven in het bestel.

In de toekomstplannen van de staatssecretaris wordt de publieke omroep vanaf 2016 onderscheidender, innovatiever en slagvaardiger. Volgens Dekker heeft zo de publieke omroep een toekomst. Dat betekent bijvoorbeeld dat de overlap met de commerciële omroep moet worden beperkt. Ook krijgt de publieke omroep de wettelijke taak om programma’s te maken die informeren, bijdragen aan educatie of raken aan onze culturele identiteit. 

Daarnaast krijgen andere organisaties vanaf volgend jaar op programmaniveau de mogelijkheid om bij te dragen aan de programmering. Maximaal vijftig procent van het budget komt beschikbaar voor creatieve ideeën van buiten. De omroepen maken hun programma’s tot en met 2020 in dit vernieuwde publiek bestel.

De besluiten zijn in lijn met de adviezen die de staatssecretaris heeft gekregen van het Commissariaat voor de Media, de Raad voor Cultuur en de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep.