De vergunning (concessie) van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wordt niet met vijf, maar met slechts twee jaar verlengd. Dat zijn de plannen van het demissionaire kabinet, zo melden bronnen aan RTL Nieuws en de NOS. Het besluit is in lijn met een aanbeveling van het Adviescollege Publieke Omroep. Dat college bracht in september een rapport uit waarin staat dat de publieke omroep flink op de schop moet.

De huidige concessie loopt op 31 december 2026 af en dat is te kort dag om bijvoorbeeld de Mediawet aan te passen en een Autoriteit Publieke Media op te richten, stond al in het rapport. Het kabinet zal morgen beslissen dit ook zo te doen. Zo kan een nieuw kabinet veranderingen doorvoeren.

Het college adviseerde bijvoorbeeld ook om het aantal omroepen terug te brengen naar zes. De NOS en NTR zijn taakomroepen en vielen niet onder het advies. Ook stelde het college dat de overheid zich minder moet bemoeien met de publieke omroep.

Normaal wordt de concessie voor vijf jaar uitgegeven op basis van een concessiebeleidsplan van de NPO. Dat proces zal nu dus twee jaar vooruitgeschoven worden.

Formatie

De nu formerende partijen willen de publieke omroep ook grondig hervormen. De PVV schreef in het verkiezingsprogramma dat de hele NPO moet worden afgeschaft, maar de kans dat dat gebeurt lijkt klein. De VVD wil wel bezuinigen en wat de NSC betreft verdwijnt NPO 3 als televisiezender.

Foto: RadioFreak