PVV, VVD, NSC en BBB zijn tegen het plan van het demissionaire kabinet om de concessie van de NPO met twee jaar te verlengen, meldt de Telegraaf. De formerende partijen willen de ruimte krijgen om de publieke omroep te hervormen. En daar willen ze niet twee jaar mee wachten.

Het kabinet wilde de concessie met twee in plaats van vijf jaar verlengen, juist om de formerende partijen de kans te geven aanpassingen te doen. Het besluit is in lijn met een aanbeveling van het Adviescollege Publieke Omroep. Dat college bracht in september een rapport uit waarin staat dat de publieke omroep flink op de schop moet. De huidige concessie loopt op 31 december 2026 af en dat is te kort dag om bijvoorbeeld de Mediawet aan te passen en een Autoriteit Publieke Media op te richten, stond al in het rapport. Het verlengen van de concessie sluit bezuinigingen overigens helemaal niet uit.

Over je graf

De vier rechtse partijen reageren als volgt: “Deze D66-staatssecretaris moet de formerende partijen de mogelijkheid geven om de publieke omroep toekomstbestendig te maken”, aldus VVD-Kamerlid Claire Martens. Ook BBB-Kamerlid Mona Keijzer spreekt van ‘over je graf heen regeren’. “Hoe minder links-liberaal NPO-geluid hoe beter!”, vindt PVV-leider Geert Wilders.

De PVV schreef in het verkiezingsprogramma dat de hele NPO moet worden afgeschaft, maar de kans dat dat gebeurt lijkt klein. De VVD wil wel bezuinigen en wat de NSC betreft verdwijnt NPO 3 als televisiezender.

Foto: RadioFreak