De veiling van de FM-frequenties gaat er dit jaar definitief komen. Op 1 maart moest in de Staatscourant de regeling voor de veiling gepubliceerd zijn en die deadline is gehaald. Hierdoor kan op 7 maart gestart worden met de vier weken durende aanvraagperiode. Wat volgt is een strakke planning, waardoor op 20 juni de daadwerkelijke veiling kan starten. De hele planning is hier terug te kijken. De veiling moet minimaal 73,7 miljoen gaan opleveren.

Er worden negen landelijke FM-pakketten met DAB+ geveild. Hiervan zijn zeven pakketten ongeclausuleerd; de zenders zijn vrij om zelf te bepalen wat ze uitzenden. Twee pakketten zijn geclausuleerd. Op een pakket moet minimaal 70 procent nieuws worden gebracht en op het andere pakket moet minimaal 50 procent Nederlandstalig product worden gedraaid. De verplichtingen gelden tussen 07:00 en 19:00 uur.

Huidige partijen

Op dit moment hebben Radio Veronica, Radio 10, Sky Radio, Radio 538, Qmusic, 100% NL, SLAM!, Sublime, BNR Nieuwsradio de negen FM-frequenties, maar de verwachting is dat zij niet allemaal hun huidige FM-pakketten behouden.

Zo moet Talpa één FM-zender afstoten; in de nieuwe regels is bepaald dat een radiobedrijf maximaal drie commerciële FM-frequenties mag hebben. Ook hebben andere partijen, waaronder KINK en DPG Media, het moederbedrijf van Qmusic, interesse in een FM-frequentie.

Rechtszaak

Het is voor het eerst sinds 2003 dat de commerciële FM-frequenties geveild worden. Dat zou eigenlijk pas over een paar jaar gebeuren, maar KINK spande erover een rechtszaak aan. De rechter gaf het station gelijk en bepaalde dat de radiofrequenties voor uiterlijk september 2023 geveild moeten worden. Dat gebeurt nu dus ook.