De veiling van de commerciële FM-frequenties moet minimaal 73,7 miljoen euro opleveren. Dat blijkt uit gegevens van het ministerie van Economische Zaken. De veiling van de negen commerciële radiofrequenties gaat volgende maand van start. Eerst mogen partijen zich inschrijven voor de veiling, in juli is vervolgens de daadwerkelijke bieding. Een maand later wordt duidelijk welke zenders de FM-frequenties krijgen.

Gisteren werden ook andere details over de FM-veiling bekend. Zo zijn de nieuwe frequenties twaalf jaar geldig en kunnen partijen tijdens de veiling wisselen van het pakket waar ze op bieden.

Huidige partijen

Op dit moment hebben Radio Veronica, Radio 10, Sky Radio, Radio 538, Qmusic, 100% NL, SLAM!, Sublime, BNR Nieuwsradio de negen FM-frequenties, maar de verwachting is dat zij niet allemaal hun huidige FM-pakketten behouden.

Zo moet Talpa één FM-zender afstoten; in de nieuwe regels is bepaald dat een radiobedrijf maximaal drie commerciële FM-frequenties mag hebben. Ook hebben andere partijen, waaronder KINK en DPG Media, het moederbedrijf van Qmusic, interesse in een FM-frequentie.

Twee van de negen zenders zijn straks zogenoemde geclausuleerde themazenders: nieuws- en actualiteiten (nu BNR) en Nederlandse muziek (nu 100% NL). De clausule die Radio Veronica en SLAM! nu hebben, verdwijnt.

Rechtszaak

Het is voor het eerst sinds 2003 dat de commerciële FM-frequenties geveild worden. Dat zou eigenlijk pas over een paar jaar gebeuren, maar KINK spande erover een rechtszaak aan. De rechter gaf het station gelijk en bepaalde dat de radiofrequenties voor uiterlijk september 2023 geveild moeten worden. Dat gebeurt nu dus ook.

Foto: Qmusic