Talpa Network vindt dat de startprijzen voor de commerciële FM-kavels die deze zomer geveild worden, te hoog zijn. Het mediabedrijf spande daarover een rechtszaak aan, maar is in het ongelijk gesteld. Dat blijkt uit het recent gepubliceerde vonnis van de rechtbank.

De starttarieven voor de FM-kavels waarop geboden kan worden, variëren van twee tot vijftien miljoen euro. Zo begint de veiling voor het FM-pakket waarop nu nog Radio 538 te horen is, op ruim 15,4 miljoen euro. Alleen voor de toekomstige twee geclauseerde kavels, bestemd voor nieuws en Nederlandstalige muziek, start de bieding op nul euro.

De minister heeft bewust gebruikgemaakt van starttarieven, onder meer om niet-serieuze bieders te weren. “Bieders die bijvoorbeeld enkel geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan de veiling uit speculatie-overwegingen of om de prijs op te drijven”, aldus de minister tijdens de rechtszaak. Ook moet een starttarief ervoor zorgen dat de veiling snel verloopt.

Veiling

De commerciële FM-frequenties worden voor 31 augustus geveild. Nu zijn Radio Veronica, Radio 538, Radio 10, Sky Radio, Qmusic, 100% NL, SLAM!, Sublime en BNR Nieuwsradio te horen via de FM, maar de verwachting is dat de kaarten flink geschuwd worden door de nieuwe veiling.

De minister bepaalde eerder dat een mediabedrijf straks maximaal drie FM-frequenties mag hebben. Talpa Network, dat over vier FM-zenders beschikte, deed daarom vorige maand Radio Veronica van de hand.