Bijna 1 op de 17 medewerkers met een vast contract bij Talpa Network verliest zijn baan. Het mediabedrijf waarschuwde aan begin van de coronacrisis al voor ‘draconische maatregelen‘ als gevolg van de advertentiemarkt. Vandaag werd duidelijk hoe draconisch die zijn.

Een groot deel van de Nederlandse media is in handen van Talpa Network. Zo vallen er vier radiostations onder het bedrijf: Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica. Daarnaast zijn persbureau ANP, tv-zenders SBS 6, NET 5 en Veronica, tijdschrift Linda, YouTube-kanaal Stuk.TV, Weer.nl en Vakantieveilingen.nl in handen van Talpa Network.

Voor zijn omzet is het bedrijf grotendeels afhankelijk van advertentie, maar ook evenementen en vakantieboekingen zorgen voor inkomsten. Door de coronacrisis is de omzet flink teruggelopen.

Reorganisatie

Talpa Network heeft besloten niet aan te kloppen bij de overheid voor financiële steun zodat het personeel tijdelijk minder kan werken, maar kiest voor een reorganisatie. 6 procent van de vaste arbeidsplaatsen verdwijnt, daar komt het niet verlengen van tijdelijk contracten nog bovenop. Bovendien levert het directieteam 20 procent van zijn salaris in.

Uit de verklaring van Talpa valt op te maken dat het gaat om een versnelde reorganisatie die sowieso al op de planning stond. “Verschillende overnames zouden in een rustig en natuurlijk tempo geïntegreerd worden tot een geheel. De omvang van de huidige crisis dwingt echter dit integratieproces te versnellen”, laat het bedrijf weten.

Verplichte vrije dagen

Eerder werd al bekend dat medewerkers verplicht werden om vrije dagen op te nemen en dat Talpa Network een punt zet achter de plannen voor een eigen nieuwsdienst.

Bij welke bedrijfsonderdelen en afdelingen de ontslagen gaan vallen, is nog onduidelijk. Ook is nog niet duidelijk om hoeveel mensen het gaat en wanneer de reorganisatie moet zijn doorgevoerd.

>> RadioFreak is nu ook te vinden op LinkedIn.