Het verlengen van de FM-kavels van de grootste commerciële radiozenders voor een jaar gaat ruim vier miljoen euro kosten. Radio 538, Sky Radio en Qmusic betalen dat bedrag om het kavel tot en met 31 augustus 2023 te mogen gebruiken. Radio 10 betaalt voor het kavel, waar ook de DAB+ vergunningen aan gekoppeld zitten, bijna drie miljoen euro. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken bekendgemaakt.

Aanvankelijk zouden de vergunningen met drie jaar verlengd worden, maar daar heeft de rechter een streep door gezet. Omdat een veiling op zo’n korte termijn niet geregeld kan worden en de vergunningen eind deze maand aflopen, wordt er nu met een jaar verlengd.

Om de waarde van de vergunningen te berekenen is door SEO Economisch Onderzoek, het Instituut voor Informatierecht (IViR) en Atlas Research (SEO) een berekening gemaakt.

De exacte bedragen:

Voor de vergunning voor kavel A1 (Sky Radio) en een vergunning voor digitale radio-omroep: € 4.222.000,–;
Voor de vergunning voor kavel A3 (Qmusic) en een vergunning voor digitale radio-omroep: € 4.315.000,–;
Voor de vergunning voor kavel A6 (Radio 538) en een vergunning voor digitale radio-omroep: € 4.174.000,–;
Voor de vergunning voor kavel A7 (Radio 10) en een vergunning voor digitale radio-omroep: € 2.990.000,–.

Hoger beroep

Talpa Network, BNR en RadioCorp, het moederbedrijf van 100% NL en SLAM!, gaan in hoger beroep tegen het vonnis van de rechter in Rotterdam over de veiling van FM-frequenties.

De regionale commerciële frequenties worden binnenkort wel met drie jaar verlengd.

Foto: Flickr / Dietmut Teijgeman-Hansen / CC BY-NC-ND 2.0