2018: het jaar waarin Menno de Boer werd benoemd tot nieuwe radio director van Radio 538, maar ook het jaar waarin Edwin Evers stopte met zijn populaire ochtendshow op de zender. Voor Menno de Boer was het een enerverend eerste jaar als radiodirecteur. “Edwin besloot niet zomaar te stoppen, dat was een weloverwogen en zwaar besluit. Hij deed dit met een openheid en tact waar ik enorm veel respect voor heb.”

Wat gebeurde er binnen 538 nadat Edwin Evers kenbaar maakte te willen stoppen?
“We zijn heel zorgvuldig omgegaan met de communicatie: het inlichten van de intimi, collega’s en bekendmaken van het nieuws. Samen met het hele team van ‘Evers Staat Op’ hebben we toegewerkt naar een onvergetelijke finale-uitzending op 21 december. Het was voor ons belangrijk om Edwin en zijn team te kunnen laten shinen en genieten in hun laatste radiojaar.”

Hoe ga je dan aan de slag om te zorgen dat de opvolging goed verloopt?
“Er is al jaren gewerkt aan een succesvolle opvolging van Evers: zijn vaste vervanger Frank Dane. Edwin en Frank hebben een goede band en Edwin sprak het vertrouwen in Frank ook herhaaldelijk uit. Ik vond het belangrijk dat we met Frank de tijd namen om het perfecte team samen te stellen en om te sparren, lol te trappen en dingen uit te proberen.

De nieuwe 538 Ochtendshow startte in januari en is nog niet ‘af’, maar voortdurend in ontwikkeling. En wie weet wat voor te gekke nieuwe dingen er nog meer bijkomen, het team bruist van ideeën. En gelukkig blijkt de komst van Dane ook erg goed uit te pakken. De show loopt gesmeerd, het klinkt alsof het er al jaren is.”

“Naast Edwin is Frank wat mij betreft de beste, eerlijkste en meest getalenteerde radiomaker van Nederland”

Hebben jullie Frank als opvolger gekozen om dichtbij het ‘Evers Staat Op-gevoel’ te blijven en zo luisteraars vast te blijven houden?
“Naast Edwin is Frank wat mij betreft de beste, eerlijkste en meest getalenteerde radiomaker van Nederland. Luisteraars van ‘Evers Staat Op’ kenden Frank natuurlijk al wel als zijn vaste vervanger. Edwin heeft duidelijk zijn vertrouwen uitgesproken in Frank als opvolger en ook achter de schermen hem enorm geholpen.

Ook Jelte en Henk waren al vaste waarden bij Evers. Die vaste waarden behouden en ruimte te geven om die verder te ontwikkelen was de basis voor de nieuwe show en geeft punten van herkenning voor de luisteraars van Evers. Maar Frank en zijn team maken hun eigen programma, met andere items, nieuwe columnisten en eigen humor.”

Hoe zie je het ochtendlandschap over twee jaar?
“We zien het bouwen van de nieuwe 538 Ochtendshow als een meerjarenplan en Frank heeft van ons alle vertrouwen gekregen om dit programma te maken en te groeien. Ik geloof echt dat de 538 Ochtendshow met Frank Dane over twee jaar nog steeds onbetwist het best beluisterde ochtendprogramma is in de belangrijkste doelgroepen. Dit team heeft zo’n magische combinatie van scherpte op inhoud, humor en sfeer. Het is te gek hierbij betrokken te zijn.”

“We zien het bouwen van de nieuwe 538 Ochtendshow als een meerjarenplan”

Met het vertrek van Frank uit de lunch is ook het programma tussen 12:00 en 14:00 uur verdwenen. Een financiële kwestie?
“Nee, het is absoluut niet financieel. De klassieke 2-2-2 opstelling is gebaseerd op een aparte lunchshow met actievere programma-inhoud. We hebben van onze luisteraars geleerd dat zij een stabiele werkdag waar muziek tijd en ruimte krijgt waarderen. Met twee jocks creëren we een rustigere basis en geven we herkenbaarheid in stemmen. We hebben het format zo aangepast dat we hopen dat de luistertijd zal stijgen.”

Menno Koningsberger zei eerder dat 538 de jongeren aan zich moet blijven binden. Hoe ga je dat dit jaar verder vormgeven?
“538 is meer dan een radiomerk. Wij zijn voortdurend op plekken waar jongeren zijn. Zo heeft Radio 538 drie YouTube Kanalen, een tv-zender en we zijn natuurlijk actief op social media. Bovenop de muziektrends blijven zitten is belangrijk en het team dat daaraan werkt doet dat elke dag met enorme passie.

Ook zijn herkenbare dj’s die actief een connectie met de luisteraar maken onmisbaar. Daar bouw je een band mee op. Barend van Deelen, Frank en Coen en Sander zijn hier voorbeelden van. In onze nieuwe hitlijst, de 538 TOP 50, hebben de luisteraars een actieve rol bij het samenstellen, dit schept een muziekband en maakt het concept sterker.”

Foto: William Rutten