Er staan flinke veranderingen op stapel bij SLAM!: Bram Krikke en Tom van der Weerd verlaten het jongerenstation en tegelijkertijd krijgt zowel de ochtend- als middagshow een nieuwe presentator. Martijn La Grouw keert voor vast terug op zijn oude honk en presenteert vanaf aankomende maandag de ochtenduren. “Ik ben niet zo’n ochtendmens, maar je moet toch alles een keer in je leven geprobeerd hebben.”

Naar de ochtend op SLAM, terwijl je toch altijd een middagjock was. Waarom?
“Je wordt wat ouder, je raakt toch benieuwd naar hoe zo’n ochtendshow is. En ik ben al in het ritme gegroeid. Sinds een week of zes ben ik vader van een prachtige dochter. Ik ben nu al wakker op de tijdstippen dat ik straks moet gaan werken.”

Drie jaar geleden verliet je SLAM. Je zei toen te stoppen op je hoogtepunt. Ga je dat hoogtepunt nu weer evenaren?
“Poeh, goede vraag. Ik weet het niet, maar ik hoop het wel. Toen ik wegging drie jaar geleden, had ik mijn middagshow en die paste me als een jas. Maar die wereldreis daarna was ook onvergetelijk. Als je dan weer bij je ‘oude vrienden’ van SLAM! terug mag komen, dan voelt ook dat al als een hoogtepunt. Cliché klinkt dit, hè?”.

Vorig jaar gaf je aan dat je bij SLAM! ‘letterlijk alles al wel een keer gedaan had’.
Lachend: “Ja, behalve de ochtendshow. Dan is die bingokaart straks toch vol. Drie jaar geleden werd ik ook wel voor gek verklaard: ik zegde mijn droombaan op om in hostels in Zuid-Amerika te gaan slapen. Dat begrepen niet alle mensen. Maar die reis was zo vet en waanzinnig, ik kijk daar met zoveel plezier op terug.”

“Ik ben niet de meest uitgesproken dj van Nederland”, riep je begin 2019. Moet je in deze tijd van zoveel concurrerende media, niet juist wat meer uitgesproken zijn?
“Ik bedoelde uitgesproken in de zin van shockjock. Dat ben ik zeker niet. Ik ben die gezellige gast naar wie je hopelijk lekker luistert. Het moet een totaalplaatje zijn dat fijn is om naar te luisteren. Ik ben denk ik een gewoon een heel goede diskjockey, daar hoef ik me niet voor te schamen. Maar als ik een heel opvallende diskjockey was geweest, dan had ik wel bij De Slimste Mens gezeten.”

“Ik ben denk ik een gewoon een heel goede diskjockey, daar hoef ik me niet voor te schamen”

Er staan flink wat veranderingen op stapel bij SLAM, met een nieuwe ochtend- én middagshow. Voel je daardoor extra druk?
“Ja, absoluut. Het is een mix van bewijsdrang enerzijds en druk anderzijds.”

SLAM! verliest Bram Krikke en Tom van der Weerd en gooit de programmering flink op de schop. Moet met alle veranderingen nu ook de koers van het jongerenstation om?
“Dat moet je niet aan mij vragen. Er zijn mensen die daar volop mee bezig zijn en daar heb ik alle vertrouwen in.”

Maar je hebt vast ook een mening: je bent zelf immers een tijdlang Station Director geweest.
“Ja, als intern om mijn mening wordt gevraagd, geef ik die ook. Maar ik ben nu geen stuurman meer. Ik vind wel dat de muziekmix de afgelopen maanden heel erg ten goede is veranderd. We zijn meer poppy’er gaan draaien en daar krijgt Anton van Lieshout (interim-muziekdirecteur, red.) alle credits voor. En op online doen we heel veel vette dingen.”

“ER is een mix van bewijsdrang enerzijds en druk anderzijds”

Hoe ziet je nieuwe ochtendprogramma eruit vanaf maandag?
“We gaan eerst voortborduren op wat ‘Early Birds’ was. Verwacht dus niet meteen heel veel veranderingen, het wordt niet direct radicaal anders. Wel ga ik langzaam items uitproberen, maar dat volgt allemaal nog.”

Over een jaar is de ochtendshow je nieuwe hoogtepunt?
Lachend: “Ik hoop het. Een ochtendshow waar mijn signatuur dan hopelijk onder staat. Ik had nooit gedacht dat ik een ochtendshow ging doen. Maar nu we aan de vooravond van de start staan, heb ik er heel veel zin in. Zet ‘m vooral aan, maandag.”

De nieuwe SLAM!-ochtendshow met Martijn La Grouw is vanaf maandag elke werkdag tussen 7:00 en 10:00 uur te beluisteren.