Martijn La Grouw stopte in oktober 2017 bij SLAM!, om vervolgens met zijn vriendin maandenlang op wereldreis te gaan. Onlangs keerde Martijn weer terug op de landelijke radio, als invaller op 100% NL. “Ik ben niet de meest uitgesproken dj van Nederland.”

Waarom verliet je SLAM ruim een jaar geleden?
“Het was best een moeilijke beslissing, omdat ik het nog steeds gruwelijk naar m’n zin had bij SLAM. Maar tegelijkertijd had ik daar, bijna letterlijk, alles al wel een keer gedaan. Het idee van een wereldreis hadden mijn vriendin en ik al langer en toen hebben we de knoop doorgehakt. Ik ben bij SLAM gestopt op een hoogtepunt, dat voel ik echt zo.”

Je was naast middag-dj ook een tijdlang Station Manager bij SLAM, maar daar hield je al eerder mee op. Was het niet te combineren?
“Het managen van een compleet station is een schitterende job en toen ik gevraagd werd vond ik dat een eer. Maar je moet je er wel voor de volle honderd procent op storten. Ik wilde er ook nog mijn dagelijkse radioprogramma bij blijven doen. Lang verhaal kort; dat lukt bijna geen enkele sterveling.

Uiteindelijk is Anton van Lieshout Station Manager geworden. Toen vond ik het tijd om er even helemaal uit te stappen en op reis te gaan. Ik besefte me dat het een risico was, maar het was goed om er even helemaal uit te zijn. Des te frisser kom je weer terug. Ik voel nog wel de ambitie om iets achter de schermen te gaan doen. Als eindredacteur, Station Manager of assistent-van bijvoorbeeld. Alleen; de balans moet kloppen.”

“BIJ SLAM! had ik, bijna letterlijk, alles al wel een keer gedaan”

Je presenteerde tal van programma’s op SLAM! en 100% NL. Als je nu terugkijkt: wat was het mooiste tijdslot?
“‘Middag Martijn’ begon ooit als office hour-programma, maar de mooiste tijd was toch ‘Middag Martijn’ tussen 16:00 en 19:00 uur op SLAM, het programma dus wat ik als laatste maakte. Voor mij een perfecte mix tussen lol en serieus, personalitiy en strakke hitradio. Alles wat ik zelf ben, kwam daarin terug. En het hielp ook wel mee dat we bij SLAM een ontzettend fijne club mensen hadden.”

Je bent sinds kort in het weekend te horen op 100% NL. Kriebelde het toch weer?
“Ja! Ik had me voorgenomen om na mijn reis ook wat andere dingen te proberen. Zo heb ik een tijdje op een TV-redactie gewerkt en heb ik ook een paar maanden bij een reclamebureau meegedraaid. Ook tof om eens een ander wereldje mee te pakken. Maar er is niks mooiers dan radiomaken. Cliché misschien, maar so be it. Ik ben blij dat dat nu bij 100%NL weer even kan.”

“Ik ben niet de meest uitgesproken dj van Nederland”

Zit een vaste terugkeer op de landelijke radio er nog in?
“Dat ligt eraan hoe de landelijke radio erin zit. Ik zie het wel zitten. Ik ben niet de meest uitgesproken dj van Nederland, maar ik denk dat je me er heel goed bij kunt hebben. En dat ik bij verschillende stations wel zou passen. Maar voor nu ben ik heel blij met het plekje op 100%NL. En voor de rest? Ik zou graag ooit eens een tekenfilmfiguurtje in willen spreken! Dus als er je er eentje hebt liggen…”

Foto: Kim Hanskamp

>> RadioFreak is nu ook te vinden op LinkedIn.