Home Landelijke radio “Heel verdrietig dat tij van 3FM maar niet lijkt te keren”

“Heel verdrietig dat tij van 3FM maar niet lijkt te keren”

NPO 3FM heeft een enerverende week achter de rug. De zender verloor wederom in marktaandeel en ziet ochtend-dj Domien Verschuuren binnenkort vertrekken naar Qmusic. Kenners zijn verdeeld over hoe het nu verder moet met de jongerenzender.

Volgens Erik de Zwart vervliegt met het vertrek van Domien het laatste sprankje hoop op herstel voor 3FM. Jeroen van Inkel vindt dat Domien zijn collega’s ‘een beetje in de steek laat, omdat hij zo’n belangrijk programma heeft in de ochtend’.

Onvrede en frustratie

“Het vertrek van Domien is op zich niet zo’n grote verrassing”, zegt Arjan Snijders, schrijver van het boek ’50 Jaar 3FM’ en initiator van de RadioRing. “Domiens onvrede en ongemak met de slechte luistercijfers van 3FM zijn bij iedereen bekend. Dat hij daarom om zich heen is gaan kijken, snap ik wel.”

Voor Sieb Kroeske, radiodocent aan Hogeschool InHolland, kwam het vertrek van Domien wél als een verrassing. “Die zag ik niet aankomen. Domiens betrokkenheid bij en voor 3FM was erg groot. Wellicht is frustratie mede oorzaak van zijn vertrek.”

Zelf zegt Domien toe te zijn aan een nieuwe uitdaging en daarom over te stappen naar Qmusic. “Het zijn geen makkelijke jaren geweest bij 3FM. Dat kunnen we onder stoelen of banken schuiven, maar dat is geen reden om een station te verlaten. Dan moet er wel meer voor gebeuren dan alleen dat”, aldus de dj afgelopen week.

Gekende naam

Snijders, die in zijn podcast ’50 Jaar 3FM’ met veel (oud)3FM-dj’s sprak, snapt de zet van Qmusic om Domien binnen te halen. “Domien is jong en blij, en op de radio niet heel erg uitgesproken. En hij is een bekendere naam, dankzij tv-exposure en Serious Request. Voor Qmusic betekent dat eindelijk weer een gekende naam in de middag.”

Als opvolger van de ochtendshow op 3FM pleit Snijders voor Rob Jansen. “Hij zorgt voor een lach in de ochtend, is origineel, maakt leuke sketches en geintjes.” Kroeske zegt meer voor Herman Hofman te zijn. “Al vind ik het moeilijk in te schatten wie Domien opvolgt”, aldus de radiodeskundige.

Luistercijfers 3FM

Het marktaandeel van 3FM is ondertussen verder gezakt naar 2,9 procent. Vier jaar geleden lag dat aandeel nog op 10,2 procent. “De steeds maar verder doorzettende daling van 3FM is natuurlijk diep triest voor iedereen die daar z’n best doet. Heel verdrietig dat het tij maar niet lijkt te keren”, zegt Arjan Snijders. “Ik hoor ook niets of zie online ook niets wat het gevoel geeft dat het ten goede gaat veranderen.”

Hoe nu verder met 3FM? Snijders: “Ik vermoed dat alleen een volledig drastisch andere keuze nu nog gaat werken. Volledig free format, gestuurd door de luisteraar. Hun verhalen staan centraal. Dat is iets unieks en onderscheidend, valt in één zin uit te leggen en is gedurfd en past 3FM daarom wel.”

Kroeske spreekt van ‘een moeizame weg’ voor 3FM. “Aan de dalende trend van de cijfers lijkt geen einde te komen. Ondanks het feit dat ik zie/hoor dat het muziekbeleid iets is aangepast.”

Foto: NPO 3FM