Home Landelijke radio Arjan Snijders kijkt vol trots terug op radiodocument ’50 Jaar 3FM’

Arjan Snijders kijkt vol trots terug op radiodocument ’50 Jaar 3FM’

De serie ’50 Jaar 3FM’ zorgde het afgelopen jaar voor heel wat nieuws in radioland. Openbaringen, dj’s die het achterste van hun tong lieten zien en heftige, rake gesprekken. Arjan Snijders ontving meer dan een jaar lang iedere woensdagavond tussen 19:00 en 21:00 uur een (voormalig) dj van 3FM voor de radioreeks ’50 Jaar 3FM’ op KX Radio. De serie zit er nu op, Snijders kijkt trots terug. “Het valt niet samen te vatten, het was heel gaaf om te doen.”

Wat opviel aan de radioreeks van Snijders: de radio-dj’s waren nogal eerlijk en open. Domien Verschuuren zei dat 3FM geen langetermijnvisie had, Gerard Ekdom gaf aan Serious Request al jaren eerder te willen vernieuwen en ook voormalig zendermanager Paul van der Lugt kaartte het ‘achterstallig onderhoud’ van 3FM aan. Roosmarijn Reijmer beschreef hoe ze moest knokken om als vrouw een plek te krijgen in de dagprogrammering.

Snijders heeft wel een verklaring voor die eerlijkheid van de dj’s. “Mensen voelden bij deze serie dat ze met iemand praatten die er verstand van heeft. Het is bovendien in een vertrouwde setting – met radioliefhebbers onder elkaar ín een radiostudio – en we konden heel erg de diepte ingaan. Radio-interviews leveren sowieso het meeste nieuws op: bij een geschreven interview willen mensen het altijd even lezen voor publicatie. Ze halen de angel uit het verhaal, durven niet het achterste van hun tong te laten zien.”

Reünie ‘Ruuddewild.nl’
De aflevering met Ruud de Wild, die open vertelde over zijn suïcidale gedachten, raakte duidelijk een gevoelige snaar. Snijders noemt de aflevering met De Wild, die ook voor het eerst weer herenigd werd met Sander de Heer en Jeroen Kijk in de Vegte, een van de meest bijzondere. “Ze moesten heel erg overgehaald worden om langs te komen. Jeroen en Sander wilden alleen als Ruud ook kwam en Ruud was het afgelopen jaar veel op reis. Ruud had vooral zijn twijfels omdat hij onwennig was over het idee dat ze weer met z’n drieën zouden zijn.”

Van lachen in het begin van het gesprek, naar De Wild die open vertelde over zijn periode na de moord op Pim Fortuyn. De reünie van ‘Ruuddewild.nl’ op KX Radio blijft Snijders misschien wel het meeste bij. “Toen Ruud begon te vertellen over de periode na de moord op Fortuyn, durfden ze elkaar even niet aan te kijken. Iedereen keek naar de grond.”

Gemist
Toch miste Snijders wel de nodige dj’s in zijn serie. Jeroen van Inkel, Rick van Velthuysen en Erik de Zwart bijvoorbeeld. Snijders had ze graag te gast gehad. “Ik heb tegen Erik gezegd: je mag je standpunt komen uitleggen. Vertel maar wat er allemaal fout is en waarom 3FM afgeschaft moet worden.” De Zwart ging daar niet op in.

Arjan Snijders met RdWToekomst 3FM
In de serie ’50 Jaar 3FM’ blikte Snijders vooral terug, maar af en toe werd er ook eens vooruitgeblikt. “De doorstroming van nieuw talent stokte in de jaren voor 2015. De programmering zat zó vast met iedere dj op de juiste plek. Ook daardoor bleven veel veertigers, en zelfs vijftigers, bij 3FM hangen, terwijl ze eigenlijk helemaal niet meer de doelgroep waren.”

De luistercijfers van 3FM stegen de afgelopen jaren tot recordhoogte. Tot vorig jaar. De zender kreeg een klap en zit sinds het voorjaar van 2015 in een duidelijk neerwaartse spiraal. De meest recente luistercijfers zijn de laagste in 11,5 jaar tijd. Het vertrek van grote namen als Gerard Ekdom en Coen & Sander heeft daar zeker aan bijgedragen, verzekert Snijders. “3FM heeft daar meer last van dan commerciële zenders. De zender krijgt eens in de 8, 9 of 10 jaar een tik. Iedereen wist dat wel, maar niemand wist wanneer dat moment zou komen.”

Snijders denkt dat het nog tot eind 2018 gaat duren voordat 3FM weer in een duidelijk stijgende lijn zit. “3FM heeft dit gat te lang en te groot laten worden. De komende tijd zullen de luistercijfers nog wel verder dalen; mensen gaan klagen over de nieuwe programmering. Maar 3FM komt eruit, al zal het nog zeker twee jaar duren.”

groepsfotoBaan bij de radio
Snijders heeft bijna anderhalf jaar aan de serie gewerkt, zonder daar een vergoeding voor te krijgen. “Net zoals iedereen bij KX Radio daar werkt For The Love Of Music”, zegt hij beeldend. Toch geeft Snijders aan nog betaald werk bij de radio nodig te hebben. “Ik verzorg nog elk jaar de hele RadioRing productie, maar het klopt dat mijn werk bij de omroep zelf is gestopt. Na twintig jaar bij vele zenders en omroepen en een hele mooie tijd bij de AVRO, hield dat voor mij op.”

De fusie van AVRO en TROS was daar volgens Snijders debet aan. “Er waren simpelweg minder mensen nodig. Ik heb het nog een jaartje geprobeerd maar het voelde niet zinvol. Nu werk ik weer een paar maanden voor AVROTROS om het RadioGala te organiseren. We kunnen dus nog steeds uitstekend door één deur.”

Niettemin hoopt Snijders weer een structurele plek bij de radio te vinden. De kenner en liefhebber die zoveel anderen in de spotlights zet via de radioprijzen en deze radioserie, zoekt nu zelf weer onderdak.

De afleveringen van ’50 Jaar 3FM’ zijn via deze link terug te luisteren.

Vorig artikel3FM maakt 22 november dj’s voor Glazen Huis 2016 bekend
Volgend artikelNiels Hoogland zendermanager van FunX