Home Landelijke radio Gerard Ekdom wilde 3FM Serious Request al jaren eerder vernieuwen

Gerard Ekdom wilde 3FM Serious Request al jaren eerder vernieuwen

Als het aan Gerard Ekdom had gelegen, had 3FM Serious Request al jaren eerder een vernieuwingsslag doorgevoerd. “Zo rond 2010 had ik wel het gevoel: moet er niet eens wat nieuws gebeuren? Nee, vond men. Terwijl ik altijd dacht: stilstand is achteruitgang. Je moet wel innovatief bezig blijven om het interessant te houden”, zei Ekdom gisteravond op KX Radio in het programma ’50 Jaar 3FM’.

3FM voerde de afgelopen editie van Serious Request een groot aantal wijzigingen door. Zo verdwenen Veiling TV, de slaapgast, het sapjesalarm en was er geen grote erehaag meer naar het eindpodium.

Ekdom zat in 2014 voor de laatste keer in het Glazen Huis, toen de actie werd gehouden in Haarlem. “Ik vond zelf dat er iets moest gebeuren”, aldus Ekdom over de 2014-editie. “Toen heb ik dat Gary Fomdeck-verhaal uit de grond gestampt. Niemand, ook Wilbert niet, wist iets van die kerstplaat af. Want als ik dat zou voorstellen als idee, dan zouden ze het afschieten. Het was iets nieuws en dat kon natuurlijk niet.”

Tijdens zijn deelname aan 3FM Serious Request 2014 was Ekdom al in gesprek met Radio 2 over een ochtendshow. “Ik ging dat huis in met het gevoel: dit wordt mijn laatste. In september 2014 werd het eerste zaadje geplant voor een ochtendshow op Radio 2. In het begin dacht ik: ga weg man, doe normaal. Maar elke keer kwam ik toch weer terug bij die basisgedachte: shit, ik moet het doen.”

Gesprek met Coen Swijnenberg
“En wat ik niet wist, ik hoorde wel geruchten, maar Coen en Sander waren echt al ver met hun gesprekken bij Radio 538. Er is een moment in het Glazen Huis geweest dat Coen en ik dat bespraken bij de brievenbus. Ik deed het ochtendblok tijdens 3FM Serious Request 2014 en Coen vroeg: ‘Hee, hoe bevalt die ochtend?’. Ik zei: nou, ik ben een beetje kapot, moet een beetje bijslapen. Coen: ‘Nee nee, hoe bevalt die óchtend?'”

“Hij kreeg de bal meteen terug, want ik vroeg: En jij dan? ‘Oh houd op, we zitten er middenin’, zei Coen. Toen dacht ik: wow, dan gebeurt er wel wat als Coen en Sander weggaan. Ik wist dat niet. Het was niet dat zij weggingen en dat ik daarom vond dat ik ook weg moest. Nee, het speelde echt tegelijkertijd”, zei Ekdom op KX Radio.

Traditie geworden
Ekdom wil zeker ook het bijzondere aspect aan 3FM Serious Request benadrukken. “Als je het als evenement voor elkaar weet te krijgen om een soort traditie te worden in Nederland, dan is dat wel petje af. Dat is wel gelukt.”

Foto: Nico Kroon | AVROTROS