Home Landelijke radio Ruud de Wild had suïcidale gedachten na moord op Fortuyn

Ruud de Wild had suïcidale gedachten na moord op Fortuyn

Ruud de Wild had zelfmoordneigingen in de periode na de moord op politicus Pim Fortuyn. De Wild vertelde gisteravond in ’50 Jaar 3FM’ op KX Radio over de periode na de bewuste maandagavond 6 mei 2002. Na de moord op Fortuyn ging De Wild direct weer aan het werk, maar de dj kreeg al snel paniekaanvallen en andere zware klachten.

“Misschien wel handig om te weten: ik ben weggelopen uit een sekte, vroeger thuis. En dat kwam er toen bij mij pas uit. Het werd voor mij een beetje blurry, ik kon mezelf niet meer vatten. Dat heeft alles voor mij beïnvloed – negatief”, aldus De Wild. “Luisteraars die zeiden: ‘Voor Fortuyn was je leuker’. En daar hadden ze ook wel een punt, vond ik.”

“Ik had geen idee wat paniekaanvallen waren”, vervolgt De Wild. “Nu lach ik erom, want ik heb het nu wel eens als ik heel veel gedronken heb. Sommige dingen daar leer je mee omgaan, maar in die tijd durfde ik er ook niet over te praten, dat ik zulke angsten had.”

“Onderweg, van Amsterdam naar Hilversum, begon halverwege de paniek. Dan belde ik vanuit de auto Gerard Timmer, de baas. Ik belde af, maar dan lulde hij me écht naar Hilversum toe. Het idiote van dat soort angsten is: je ziet het van buiten niet.”

Suïcidaal
“Ik zat aan de Seroxat. Ik weet nog in welke vitrine in Amsterdam ik stond te kijken, dat ik echt van plan was: oké, vandaag ga ik zelfmoord plegen. Een bijwerking van Seroxat was dat je heel suïcidaal werd. Je zit in een soort constantste ruis. Je bent helemaal niet helder, maar je bent er wel bij. Het is een soort droom.”

“Tatum Dagelet, met wie ik toen nog getrouwd was, werd helemaal gek van mij. Dan vroeg ze: ‘Kun je nog even boodschappen doen?’ En dan ging ik vijf uur lang rondjes rijden over de ring, om één pakje boter te halen.” Over de scheiding met Dagelet zei De Wild destijds: “Door alles rond de dood van Pim Fortuyn ben ik toch veranderd.”

Vonk
De Wild besloot in oktober 2002 de stekker er tijdelijk uit te trekken. Bijna een half jaar zat hij ziek thuis, toen hij in maart 2003 weer terugkeerde op 3FM.

Jeroen Kijk in de Vegte: “Maar dan is dat hele Fortuyn-verhaal toch alleen maar een soort vonk geweest die dit alles heeft veroorzaakt?”. De Wild reageerde: “Dat denk ik dus ook Jeroen. Je moet psycholoog worden.”

Het programma had waarschijnlijk langer bestaan als Fortuyn niet vermoord was voor de studio bij 3FM, aldus De Wild. “Ik ben ervan overtuigd dat wij zonder Fortuyn nog wel even door waren gegaan. Maar ik wilde er niet meer zijn.”

De reünie van ‘Ruuddewild.nl’ (3FM) op KX Radio, is via deze link terug te luisteren.