Per mediabedrijf kan er maximaal op drie landelijke commerciële FM-vergunningen geboden worden. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat bekendgemaakt. Daarmee volgt het ministerie een advies van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) op. En dat betekent dat Talpa Network, dat momenteel vier radiozenders met FM-frequenties heeft, er zeker één kwijtraakt.

Om middernacht start de procedure van de FM-veiling. Dat gebeurt door middel van een internetconsultatie. Er zijn negen vergunningen te verdelen, waarbij analoge radio (FM) is gekoppeld aan digitale radio (DAB+). Twee van deze negen landelijke vergunningen zijn bestemd voor een commerciële nieuwszender en voor een zender die voornamelijk Nederlandstalige muziek draait.

“Dat is voldoende, omdat nieuwe kanalen zoals DAB+, internetradio en streamingdiensten inmiddels zorgen voor een gevarieerd aanbod om een breed Nederlands medialandschap te hebben”, aldus het ministerie.

Van vijf naar twee

Bij de vorige verdeling van de vergunningen in 2003 zijn er aan vijf van de negen vergunningen specifieke eisen (zogenoemde clausulering) verbonden qua muziekgenre of thema. Radio Veronica, Sublime, SLAM!, 100%NL en BNR Nieuwsradio zenden nu uit op zo’ n kavel. De twee laatstgenoemde zitten vast aan de eerdergenoemde clausules voor nieuws en Nederlandstalige muziek.

“Een commerciële radiozender met Nederlandstalige muziek heeft een culturele waarde voor de samenleving en bevordert de productie en verspreiding van muziek van eigen bodem”, stelt het ministerie. “Een commerciële zender met nieuws en actualiteiten draagt bij aan ontwikkeling, opinievorming en representatie van de samenleving. Het produceren van nieuws(programma’s) brengt hoge kosten met zich mee, waardoor het aannemelijk is dat er zonder clausulering geen commerciële nieuwszender tot stand komt.”

De vergunningen hebben een duur van twaalf jaar, van september 2023 tot september 2035. Onder meer KINK en het moederbedrijf van Qmusic hebben laten weten oren te hebben naar een FM-pakket.

Kans voor nieuwkomers

Volgens minister Micky Adriaansens (EZK) biedt de veiling een kans voor nieuwkomers. “Na een aantal door de Tweede Kamer gevraagde verlengingen, is het goed om nu de vergunningen voor landelijke commerciële radiostations opnieuw te kunnen veilen. Door nu te veilen, levert de radiomarkt de komende jaren weer veel luisterplezier voor iedereen op en bieden we ook nieuwkomers een kans op een vergunning.”

De consultatie van de conceptregeling loopt zes weken vanaf 29 november 2022. De commerciële FM-frequenties worden voor september 2023 opnieuw geveild.