De voorwaarden en regels bij de veiling van de commerciële FM-frequenties zijn bekendgemaakt, schrijft minister Adriaansens (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. Hierbij is een aantal zaken duidelijk geworden over de veiling die volgende maand van start gaat.

Zo kunnen partijen tijdens de veiling wisselen van pakket, blijft de duur van de vergunning twaalf jaar en komt er geen vergelijkende toets voor de geclausuleerde kavels. De stations kunnen bij de veiling op alle combinaties van pakketten bieden.

12 jaar

Een aantal landelijke partijen heeft in hun zienswijze aangegeven graag een kortere vergunningsperiode dan de voorgestelde twaalf jaar te willen. Eerder hadden ze juist aangegeven wél voor twaalf jaar te willen gaan.

Sommige partijen gingen er namelijk vanuit dat de FM voor 2035 zou worden afgeschakeld, maar dit blijkt niet zo te zijn. Nieuwe partijen willen juist wel een periode van twaalf jaar om ‘aanloopverliezen’ terug te verdienen.

Vergelijkende toets

Radiozenders hadden gevraagd of voor de twee geclausuleerde kavels een vergelijkende toets te organiseren in plaats van een veiling. Dit idee is afgewezen.

Het afzonderlijk verdelen van de twee van pakketten heeft namelijk invloed op onder andere de gekozen veilingsystematiek en de onderlinge concurrentieverhoudingen. Hierdoor zou de veiling van de resterende zeven ongeclausuleerde pakketten niet door kunnen gaan.