Home Landelijke radio Regio luistercijfers: regionale radio dominant in het noorden

Regio luistercijfers: regionale radio dominant in het noorden

De publieke en commerciële regionale zenders blijven sterk in Noord-Nederland. Dat blijkt uit een analyse van de regionale luistercijfers van de afgelopen drie jaar door RadioFreak.nl. Het zijn de cijfers over de hele dag in de doelgroep 10+. Die kunnen iets afwijken van de maandelijks gepubliceerde luistercijfers, die de nacht niet meerekenen. ORN (de publieke regionale omroepen) en E Power (commerciële regionale zenders zoals RADIONL) pakken al jaren bijna een derde van het marktaandeel in de drie noordelijke provincies.

In sommige provincies zijn niet genoeg respondenten in het luisteronderzoek (minder dan 300). Daarom is in de regionale cijfers gebruik gemaakt van ‘Nielsendistricten’:
3 grote steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag plus randgemeenten
West: Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht (exclusief de 3 grote steden)
Noord: Groningen, Friesland en Drenthe
Oost: Overijssel, Gelderland en Flevoland
Zuid: Zeeland, Noord-Brabant en Limburg

Landelijke trend

Verder wordt in het noorden de landelijke trend gevolgd. Q-music was wat groter en zakte de laatste maanden licht terug. 3FM had het altijd al moeilijk en heeft fors verloren. Radio 2 is sterker geworden en hier is ook duidelijk het effect van de Top 2000 te zien. Enige verschil is dat Radio 10 landelijk veel groter is dan Radio Veronica. In het noorden lag Veronica nog voor en liggen ze inmiddels gelijk.

Vorig artikelPolitiek commentator Kees Boonman terug op Radio 1
Volgend artikel‘Once Upon a Time in the West’ op 1 in Filmmuziek Top 40