Home Luistercijfers Regio luistercijfers 3FM: grootste verlies in noorden en oosten

Regio luistercijfers 3FM: grootste verlies in noorden en oosten

3FM regiocijfers
NLO/GfK

NPO 3FM is in verhouding het meeste marktaandeel verloren in het oosten en noorden van het land. Dat blijkt uit een analyse van de regionale luistercijfers van de afgelopen drie jaar door RadioFreak.nl. Het zijn de cijfers over de hele dag in de doelgroep 10+. Die kunnen iets afwijken van de maandelijks gepubliceerde luistercijfers, die de nacht niet meerekenen.

In sommige provincies zijn niet genoeg respondenten in het luisteronderzoek (minder dan 300). Daarom is in de regionale cijfers gebruik gemaakt van ‘Nielsendistricten’:
3 grote steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag plus randgemeenten
West: Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht (exclusief de 3 grote steden)
Noord: Groningen, Friesland en Drenthe
Oost: Overijssel, Gelderland en Flevoland
Zuid: Zeeland, Noord-Brabant en Limburg

De forse daling van 3FM is in alle regio’s te zien, maar in het noorden en oosten is nu nog minder dan een derde van het marktaandeel van eind 2014 over.

Zuid-Nederland

In absolute aantallen is de daling het grootst in Zuid-Nederland. Eind 2014 had de publieke popzender daar nog het hoogste marktaandeel van alle zenders met 15,7 procent. Nu is daar nog maar bijna zes procent van over. NPO Radio 2 heeft het marktleiderschap in het zuiden overgenomen. Voor het begin van de Top 2000 was het 12,5 procent.

Grote veranderingen in het marktaandeel naar aanleiding van wijzigingen op 3FM zijn er niet echt te zien. De komst van het nieuwe format en Domien in de ochtend zorgde wel voor een piek in Oost-Nederland. Daar is ook een grote daling te zien na het vertrek van Gerard Ekdom. In het zuiden is er een flinke daling te zien na het vertrek van Coen en Sander en het introduceren van het nieuwe format.