Karin van Gilst heeft bij haar vertrek als directeur van BNNVARA een ontslagvergoeding van 75.000 euro meegekregen. Van Gilst was slechts één jaar directeur bij de omroep en kon in de periode aanspraak maken op in totaal 288.641 euro, inclusief de ontslagvergoeding. Dat blijkt uit het nieuwe jaarverslag van BNNVARA.

Van Gilst trad op 1 november 2018 aan als directeur van BNNVARA, maar vertrok ruim een jaar later, op 9 december 2019, weer. “Ik heb geconstateerd dat de echte klik tussen mij en de organisatie niet voldoende aanwezig is. Als dat zo is, dan moet je daar conclusies aan durven verbinden”, zei Van Gilst toen ze vertrok bij de omroep.

Een ontslagvergoeding wordt alleen gegeven als een contract niet met wederzijds goedvinden kan worden beëindigd. Van Gilst krijgt met 75.000 euro de maximale ontslagvergoeding mee die geldt voor ’topfunctionarissen’ binnen de publieke omroep.

Tweede ontslagvergoeding

Ook in haar vorige baan, als zakelijk directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, kreeg Van Gilst een ontslagpremie mee. Het ging destijds, in 2017, om 60.000 euro.

Hoewel Van Gilst in een officiële verklaring aangaf dat ze het ‘een natuurlijk moment vond om te gaan’, bleek uit een reconstructie van NRC dat ze al enige tijd overhoop lag met collega-directeur Beatrix Ruf.

Als nieuwe directeur bij BNNVARA moest Van Gilst orde op zaken brengen bij de omroep, waar onrust was ontstaan vanwege het vertrek van de voltallige directie. De oud-directeur werd vorig jaar definitief opgevolgd door Lonneke van der Zee.

Bezoldiging Karin van Gilst
1 november t/m 31 december 2018: 31.482 euro
1 januari t/m 9 december 2019: 182.307 euro
Ontslagvergoeding: 75.000 euro
> Totaal: 288.789 euro

Foto: Barbara Kieboom | BNNVARA

Vorig artikelLex Gaarthuis: Ik hoef niet snel weer terug naar primetime
Volgend artikelWNL kritisch over Radio 1: “Vooral D66- en GroenLinks-perspectief”