Home Landelijke radio NPO-voorzitter over verkiezingsprogramma VVD: “Normaal doen”

NPO-voorzitter over verkiezingsprogramma VVD: “Normaal doen”

Shula Rijxman, voorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), heeft gereageerd op het verkiezingsprogramma van de VVD. Die partij wil 300 miljoen euro bezuinigen op de publieke omroep. “Normaal doen”, is Rijxmans reactie. “Zelfs als die negatieve spiraal van minder budget, minder programma’s en dus minder STER-inkomsten en daardoor nog minder programma’s etcetera, mee zou vallen, blijf je over met een publieke omroep als speeltje van steeds minder Nederlanders.”

De NPO-voorzitter vervolgt: “In feite kun je nog aan nieuws doen, een beetje educatie en een snufje cultuur. Maar waardevolle genres als drama, documentaire en vermaak waar je iets van leert – het kan allemaal linea recta overboord. Net als door miljoenen kijkers geliefde en gewaardeerde programma’s als Wie is de Mol?, KLEM of Radar.”

Rijxman vindt dat de begroting van de NPO juist omhoog moet. “Juist nu heeft Nederland meer dan ooit een sterke publieke omroep nodig. Juist in deze soms verwarrende tijden is er een noodzaak voor een politiek en commercieel onafhankelijk, betrouwbaar en betrokken baken voor Nederlanders.”

Reacties
Menno Koningsberger, directeur van Talpa Radio met radiozenders Radio 538, Radio 10, Radio Veronica en Sky Radio, heeft op zijn beurt weer gereageerd op Rijxman. “Ik ben vóór publieke omroep, maar dat gehuil als de broekriem aan moet; dat is overal zo. Ben creatief en zoek efficiëntie”, aldus Koningsberger.

De PvdA wil juist 100 miljoen euro meer voor de publieke omroep. D66 pleit op zijn beurt voor het landelijke financieren van lokale omroepen. “Mede ter versterking van de lokale democratie is het belangrijk dat de overheid ook blijft investeringen in de lokale omroepen”, schrijft D66.

Foto: Peter Strelitski