Home Landelijke radio PvdA wil 100 miljoen euro extra voor publieke omroep

PvdA wil 100 miljoen euro extra voor publieke omroep

De PvdA wil 100 miljoen euro meer uittrekken voor de publieke omroep, zo is te lezen in het verkiezingsprogramma van de partij. Niet alleen de landelijke publieke omroep is volgens de PvdA belangrijk; ook de regionale en lokale zenders zouden volgens de partij meer geld moeten krijgen.

“Gebrekkige financiering en omstandigheden hebben regionale en lokale publieke omroepen de laatste jaren teveel parten gespeeld. Dat tast niet alleen het functioneren van de lokale democratie aan, maar het beperkt ook het streven naar meer regionale en lokale binding. Wij willen extra investeren in de regionale en lokale publieke omroep. We verruimen ook de samenwerking tussen regionale en lokale (commerciële) media en de publieke media”, aldus de PvdA.

Over het besluit om 100 miljoen euro per jaar meer te investeren in de publieke omroep, zegt de PvdA: “De publieke omroep, waaronder ook de regionale en lokale omroepen, heeft een belangrijke taak om verbinding tot stand te brengen tussen alle groepen in de samenleving en verdient daarom meer financiële steun.”

Andere partijen
D66 wil dat lokale omroepen landelijk gefinancierd gaan worden. Nu zijn lokale zenders nog financieel afhankelijk van de lokale overheid. Dat is onwenselijk, vindt de D66.

De VVD houdt vast aan de opgelegde bezuinigingen zoals die er nu zijn. De PVV wil daarentegen geen enkele cent meer steken in de publieke omroep. SP pleit voor meer Nederlandstalige muziek op de landelijke publieke radiozenders.