De themakanalen 3FM Alternative en Radio 4 concerten houden eind deze maand op te bestaan. Daarnaast verliezen NPO FunX Slow Jamz en NPO FunX Fissa hun DAB+-frequentie, maar deze twee zenders blijven wel via online uitzenden.

NPO KX, het opleidingsstation van de NPO, neemt vanaf het nieuwe jaar het muziekbeleid van 3FM Alternative over. Dat betekent dat KX straks meer ‘alternatievere’ muziek draait, zoals Arctic Monkeys, Tame Impala en Florence & The Machine.

Betere geluidskwaliteit

Het schrappen van de themakanalen kondigde de NPO eerder al aan in het Concessiebeleidsplan 2022. De zenders worden stopgezet, omdat er volgens de NPO steeds minder naar geluisterd wordt. Ook kan de ruimte die straks vrijkomt op DAB+ gebruikt worden om de geluidskwaliteit van de nog bestaande themazenders te verbeteren. Het gaat daarbij om NPO Radio 2 Sould & Jazz, NPO KX en NPO Sterren NL.

Tot enkele jaren terug had de NPO nog veel meer themazenders. De publieke omroep wilde zich echter meer ‘manifesteren’ met de hoofdzenders en dus werd de stekker uit de subkanalen getrokken.