De NPO past de programmering op alle kanalen aan om het publiek te informeren over het coronavirus. Maar ook om te verbinden. “Dit zijn tijden van grote zorg en saamhorigheid waarin juist de Publieke Omroep van grote waarde wil zijn”, aldus Shula Rijxman, bestuursvoorzitter van de NPO.

Vanavond werden verdere maatregelen aangekondigd om het virus te stoppen. Zo blijven horeca en scholen dicht. “Nu steeds meer mensen, alleen, in gezinnen of in groepsverband noodgedwongen thuis verblijven als gevolg van de oproep van de overheid, komen we via onze vertrouwde zenders op tv, radio en online met extra programma’s, speciaal om deze uitzonderlijke tijd door te komen.” Eerder namen verschillende radiozenders al zelf maatregelen.

Nieuwszender NPO Radio 1 staat elke dag uitgebreid stil bij de impact van het coronavirus, met ook live-verslagen van persconferenties, vragen van luisteraars en eventueel meer ingelaste actuele uitzendingen. De nieuwsbulletins worden waar nodig verlengd.

>> Lees hier al het radionieuws rondom het coronavirus

Telefooncirkel

Ook op de andere NPO-radiozenders is het coronavirus een belangrijk onderwerp. NPO Radio 2 opent de lijnen. “Iedereen die zijn verhaal kwijt wil, kan terecht bij deze brede radiozender”, aldus de NPO. Radio 5, dat zich richt op 55-plussers, haakt aan op deze actie middels een telefooncirkel om mensen die zich in thuisisolatie bevinden in contact te brengen met anderen.

NPO 3FM zendt elke avond bijzondere concerten uit van artiesten die als gevolg van de situatie niet kunnen optreden. Ook brengt 3FM jongeren en ouderen – op afstand – met elkaar in contact.

Op de klassieke muziekzender NPO Radio 4 worden concerten uitgezonden van orkesten en componisten die als gevolg van de bijzondere situatie nu niet uitgevoerd kunnen worden. De urban zender NPO FunX brengt verhalen van luisteraars die zich inzetten voor anderen, in het bijzonder zorgverleners.

Nederland open

Shula Rijxman: “We beseffen dat het leven er nu voor veel luisteraars anders uitziet dan normaal. Veel mensen verblijven thuis. Met onze radiozenders willen we vooral deze dagen een plek zijn waar je je verhaal kwijt kunt. Samen houden we Nederland open.”

Foto: RadioFreak.nl