De huidige FM-vergunningen voor landelijke commerciële radiozenders worden met drie jaar verlengd tot en met augustus 2025. Dit doet staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat na een verzoek van de Tweede Kamer. Dit bericht volgt op een eerdere voorgenomen verlenging.

De ministerraad heeft gisteren ingestemd met het voorstel om voor de vier meest waardevolle vergunningen van Sky Radio, Radio 538, Qmusic en Radio 10 zogenoemde verlengingsprijzen vast te gaan stellen, die de houders moeten betalen.

Coronacrisis

De verschillende radiostations hebben eerder aangegeven dat door de coronacrisis het moeilijker is om voldoende geld te hebben om te investeren. De zenders vinden het daarom noodzakelijk dat hun in 2022 aflopende vergunningen worden verlengd. De Tweede Kamer ging hierin mee en stemde voor een verlenging.

In 2020 is er 17 procent minder radioreclame uitgezonden op de Nederlandse radio. De radiostations zeggen hier last van te hebben. In het eerste kwartaal van 2021 zat de verkoop weer in de lift en steeg de radioreclamebesteding weer met 2.3 procent.

De verlengingsprijzen moeten nog worden vastgelegd, dit gaat eerst nog in internetconsultatie.