DJ’s van NPO 3FM, zowel beginnend als meer ervaren, gaan betere begeleiding en evaluatie krijgen. Dat is althans het voornemen van de NPO. ‘Er komt meer aandacht voor begeleiding, coaching en evaluatie van de meer ervaren jocks, zodat ook zij niet stilstaan in hun ontwikkeling’, schrijft de NPO in de begroting voor 2020.

De NPO investeert met 3FM al van oudsher in jong talent; dj’s als Gerard Ekdom, Giel Beelen, Coen Swijnenberg en Sander Lantinga groeiden er uit van onbekende dj’s tot de grotere namen. NPO: ‘We blijven investeren in het vinden, coachen en begeleiden van (nieuw) presentatietalent voor onze audiomerken, om een jonger publiek aan te spreken’.

KX als opleidingsstation

NPO KX, voorheen KX Radio, wordt nog nadrukkelijker ingericht als opleidingsstation. ‘We reserveren meer ruimte op de zender voor aanstormend presentatietalent en we breiden het aanlooptraject voor nachtjocks uit. NPO Campus blijft zich samen met de omroepen inzetten voor het beginnende talent op NPO 3FM.’

De NPO lijkt daarmee een betere doorstroming van radiotalent op 3FM te willen creëeren. Eerder klonk er kritiek dat jong talent, door alle veranderingen bij de zender, wel érg snel doorstroomde naar prominente plekken in de programmering.

‘Niet even goed begeleid’

Zo volgde Frank van der Lende in 2015 Coen en Sander op in de middag. De dj ging daarmee van een nachtprogramma naar een van de belangrijkste plekken in de programmering van 3FM. Ruim 2 jaar later werd hij weer van het tijdslot gehaald.

Dave Minneboo, programmadirecteur bij Qmusic, zei onlangs nog: “Ik denk dat er best wel veel talent zit bij 3FM, maar dat ze niet allemaal even goed begeleid worden.”

Foto: Michiel Veenstra