Dave Minneboo heeft gesprekken gevoerd voor de functie van zendermanager bij NPO 3FM. Dat vertelt hij in ‘Onder Elkaar’, de podcast van Lex Gaarthuis. “Ik heb een tijdje gesproken met Jurre Bosman (hoofd radio bij NPO, red.) over 3FM. Daar waren ze natuurlijk heel lang op zoek naar een nieuwe zendermanager.”

Uiteindelijk bedankte Dave toch voor de functie. “Eigenlijk tijdens de gesprekken werden alle vooroordelen die je hebt over de NPO wel bevestigd. Het duurt allemaal lang, het is traag. Je spreekt met mensen waarvan je denkt: heb jij überhaupt wel eens zelf naar radio geluisterd? Bij de NPO heb je zoveel baasjes, ik denk dat ik gillend gek zou worden.”

Dave zwaait inmiddels ruim een jaar de scepter als programmadirecteur bij Qmusic. “Laat ik zo zeggen dat ik heel blij ben dat ik bij Q aan de slag ben gegaan”, blikt hij terug.

Hoogtijdagen 3FM

3FM heeft het al jaren moeilijk en is flink gekelderd in de luistercijfers. Dat laat Dave niet onberoerd, zo erkent hij in de podcast. “Het gaat me ook aan het hart wat er met 3FM gebeurd is, ook vanuit m’n liefde voor muziek. Wat ik heel mooi vond was dat in de hoogtijdagen van 3FM er bands doorbraken waar 3FM mee begonnen was, en waar andere commerciële stations het als een olievlek nog veel groter konden maken. Dat was een onwijs mooie wisselwerking. Bands als Kane, DI-RECT en Kensington zouden nooit zover gekomen zijn als 3FM er niet was geweest.”

Als Dave wel zendermanager van 3FM zou zijn geworden, welke kant was het station dan opgegaan? “Wel weer de pop-rockkant op, want ik denk dat dat de grote kracht is. Ik denk niet dat je daar hits en dance van nu moet gaan draaien. Je mag wel hits blijven draaien, maar dan moet je die wel eerst zelf grootmaken. Ik denk dat je best een rockstation kan zijn met een alternatief randje.”

Jong talent

Met het vertrek van bekende namen als Coen en Sander, Gerard Ekdom en Giel Beelen vaart 3FM nu vooral op jong talent. Dave: “Ik denk dat er best wel veel talent zit bij 3FM, maar dat ze niet allemaal even goed begeleid worden. Ik heb ook wel eens tegen Jurre Bosman gezegd: je moet ze een spreekverbod geven. Je bent als station net weer aan het opbouwen en dan geeft iemand een interview waarin net de verkeerde dingen worden gezegd.”

Het grootste talent van 3FM? Dave: “Ik vind Sander Hoogendoorn echt een goede dj, maar ook hij moet goed begeleid worden. Hij is, vind ik, ook niet altijd even slim in uitingen naar buiten toe.”

Foto: William Rutten