Home Landelijke radio Jeroen van Inkel praatte te snel op Radio 5

Jeroen van Inkel praatte te snel op Radio 5

Jeroen van Inkel

Jeroen van Inkel kreeg na de eerste uitzending van zijn nieuwe ochtendprogramma op NPO Radio 5 nare reacties. “Dat is natuurlijk helemaal niet erg, want ik heb mijn eigen stijl en niet iedereen kan dat leuk vinden, maar sommige reacties waren erg naar en persoonlijk. Dat doet me wel wat. Gelukkig zijn de opmerkingen nu veel beter”, zegt de dj tegen Max Vandaag.

“Hoewel radio maken voor mij is zoals fietsen, is het toch altijd weer spannend om aan een nieuw programma te beginnen. Dit keer was het extra spannend, omdat ik al vanaf april 2017 niet meer te horen was op de radio. Dan vraag je je af of je het nog wel kunt. Gelukkig gaat alles weer vanzelf zodra ik ga zitten en de microfoon open zet. Dat was deze keer niet anders, al praatte ik tijdens de eerste uitzending uit enthousiasme wel erg snel. Daar waren niet alle luisteraars even blij mee.”

Commerieel naar publiek

De dj ging van Radio Veronica naar Omroep Max op NPO Radio 5. Van commercieel naar publiek vindt hij een groot verschil. “Het mooiste voorbeeld wat ik kan geven is de manier waarop er met muziek wordt omgegaan. Bij de commerciële zenders houden ze muziekonderzoeken. Dan worden mensen die binnen het profiel van de luisteraar vallen gevraagd om muziek te beoordelen en op basis daarvan worden de afspeellijsten samengesteld die een tijd lang gebruikt worden in de uitzendingen.”

“Zo kan het voorkomen dat er van een bepaalde artiest maar 5 nummers worden gedraaid, terwijl een dj van mening is dat nog zeker 5 andere nummer van diegene ook leuk zijn om te draaien. Bij de publieke omroep krijg je als dj veel meer de ruimte om de luisteraars de door jou gekozen muziek te laten horen en dat vind ik echt een verademing. Dat past veel beter bij mij.”

Foto: MAX/Nico Kroon