L1 heeft Harro Coumans gevraagd als tijdelijk directeur/bestuurder. Hij zal het bedrijf leiden in afwachting van de benoeming van een nieuwe bestuurder in de komende maanden. Coumans werkte eerder als bestuurder en commissaris voor L1.

De Limburgse regionale omroep heeft nog een procedure lopen bij de Ondernemingskamer. De Stichting Omroep Limburg, de formele vergunninghouder van L1, verwacht dat deze procedure op 22 juni eindigt.

Slepend conflict

De procedure werd ruim een jaar geleden aangespannen door de Raad van Commissarissen (RvC) van L1 na een slepend conflict. Aanleiding was een vertrouwensbreuk tussen het personeel van de omroep en toenmalig directeur Peter Elbers en de RvC. Nadat Elbers besloot te vertrekken bij L1, stopten ook de leden van de Raad van Commissarissen.

De Raad van Commissarissen (RvC) en de Ondernemingsraad (OR) lagen uitgebreid met elkaar in de clinch. Inzet van dat conflict was de benoeming van Elbers tot directeur-bestuurder. De RvC benoemde de voormalig journalist in september 2020, zonder de OR daarin te betrekken.

Maar ook de redactie van L1 was niet blij met Elbers. Elbers zou volgens het personeel ‘een autoritaire wijze van leidinggeven’ en ‘een gebrek aan verbindende initiatieven’ hebben. Daarnaast zou hij mailverkeer willen inzien en had hij plannen om verborgen camera’s op te hangen op de redactie van de omroep. Stakingen waren het gevolg.

Barbara van Hussen heeft afgelopen jaar namens de Ondernemingskamer de functie van commissaris vervuld voor de organisatie. Job van der Have vervulde de functie van bestuurder namens de Ondernemingskamer. Met het eindigen van de procedure bij de Ondernemingskamer komt aan hun rol bij L1 een einde.

Nieuwe RvC

L1 heeft inmiddels drie beoogde leden voor de nieuwe RvC geworven. Zodra de procedure bij de Ondernemingskamer formeel is gestopt, zal hun benoeming bekend worden gemaakt door Van Hussen. Met de drie nieuwe leden zal de RvC weer op volle sterkte zijn.

Van Hussen: “De aanstelling van Coumans tot de komst van de nieuwe bestuurder is ideaal. Coumans kent de organisatie door en door. Ook ben ik zeer blij dat ik drie nieuwe RvC-leden kan benoemen zodra de procedure bij de Ondernemingskamer is afgerond. Het is weer een belangrijke stap richting de toekomst van L1.”