Home Landelijke radio Gerard Ekdom werd ‘kort gehouden’ bij publieke omroep

Gerard Ekdom werd ‘kort gehouden’ bij publieke omroep

Gerard Ekdom werd bij de publieke omroep ‘voortdurend kort gehouden’ in zijn artistieke vrijheid buiten de radio om. Dat zegt de vorige week afgezwaaide Radio 2-dj in gesprek met Playboy. “Ik wilde dingen ernaast doen met mijn productiebedrijf en mijn online-activiteiten uitbouwen, maar dat kon eigenlijk niet, want voordat je het weet krijg je dan een tik op de vingers van het Commissariaat voor de Media.”

Eerder al gaf Gerard aan dat bijvoorbeeld een sponsor regelen voor zijn YouTube-kanaal bij Radio 2 niet mogelijk was. “Je bent immers een publieke omroepmedewerker die keurig in het gelid dient te blijven.” Die artistieke vrijheid zegt Gerard bij zijn nieuwe werkgever Radio 10 wél te krijgen. “Cruciaal zijn voor mij vier punten en ik heb ook in mijn driejarige Talpa-contract laten opnemen dat die worden nageleefd: artistieke vrijheid, creativiteit, sfeer en toekomst.”

Ook de invloed van ‘Den Haag’ op de publieke omroep, begon Gerard dwars te zitten. “Op een gegeven moment kon ik geen concertkaartje meer weggeven omdat dit wettelijk niet mocht. Als wij een cd of een boek wilden weggeven aan de luisteraar, moesten wij die zelf inkopen. Op die manier vergaat wel een hoop lol.”

Salaris

Insiders van Playboy melden het blad dat Gerard bij Talpa Radio een half miljoen euro per jaar gaat verdienen. “Ik heb echt niet de hoofdprijs gekregen, maar ik ga geen bedragen noemen”, reageert Gerard. “De poen is mooi meegenomen, maar veel minder belangrijk dan de inhoud van mijn werk. Het lijkt me sterk dat ik nu ineens de best betaalde radio-dj ga worden. Ik ben ook helemaal niet bezig met de vraag wie de beste radio-dj’s zijn.”

Gerard hekelt dat sommige mensen roepen dat hij voor het geld naar het commerciële Radio 10 gaat. “Bij de publieke omroep ben je nooit goed bezig volgens de buitenwereld. Heb je succes, ben je goed in je vak en behoor je tot de beter betaalden van de publieke omroep, dan ben je een inhalige grootverdiener op kosten van de belastingbetaler, ook al werk je keihard voor je geld. Ga je weg naar de commerciële jongens, dan ben je een geldwolf van het ergste soort. Het is nooit goed.”

De kersverse Radio 10-dj: “Als íemand loyaal geweest is aan de publieke omroep, ben ik dat wel. Ik heb er twintig jaar met plezier gewerkt en heb altijd 150 procent gegeven. Mag het dan nu eindelijk eens my time zijn en mag ik dan ook een keer het ijzer smeden nu het heet is?”

Opvolger NPO Radio 2

Gerard had Michiel Veenstra het gegund om hem op te volgen in de ochtend op NPO Radio 2. “Ik vind Michiel Veenstra een topper. Ik zou het heel mooi vinden als Michiel mij opvolgt in de ochtend op Radio 2. Maar ik ben hierin allesbehalve objectief. Michiel is al heel lang een goede vriend van me, we waren ook buddies bij 3FM”, aldus Gerard.

Uiteindelijk werd niet Michiel, maar Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte de opvolger van Gerard op Radio 2.

Via Twitter laat Gerard weten: “Ik gunde het hem. Echter is dit interview al gegeven voordat mijn opvolgers bekend waren. Jan Willem en Jeroen zijn ook toppers!”

Het hele interview met Gerard Ekdom is te lezen via Blendle (betaald)

Foto: Michel Schnater | VARA