Home Landelijke radio NPO 3FM Commissariaat: NPO mag geen afspraken maken over cd’s en concertkaarten

Commissariaat: NPO mag geen afspraken maken over cd’s en concertkaarten

NPO

NPO 3FM en NPO Radio 2 mogen geen afspraken maken met concert- en evenementenorganisaties over het weggeven van concertkaarten en cd’s. De door het Commissariaat voor de Media opgelegde dwangsom blijft van kracht. Het Commissariaat tikte beide publieke zenders vorig jaar op de vingers.

3FM en Radio 2 zouden volgens de waakhond in ruil voor gratis promotie in radioprogramma’s, concertkaarten en cd’s hebben weggegeven. De NPO ging tegen de dwangsom in protest, maar het Commissariaat houdt voet bij stuk.

De waakhond blijft van oordeel dat de NPO de concert- en evenementorganisaties een concurrentievoordeel heeft gegeven en daarmee het zogenoemde ‘dienstbaarheidsverbod’ heeft overtreden. Dat verbod stelt dat commerciële partijen niet een meer dan normale winst of andere concurrentievoordelen mogen behalen na samenwerking met de NPO.

Dwangsom

De dwangsom is vorig jaar door het Commissariaat opgelegd. De last houdt in dat de NPO sinds 1 april 2017 geen afspraken mag maken over acties op Radio 2 en 3FM waar commerciële partijen een (financieel) voordeel bij hebben. Doet de NPO dit wel, dan wordt er per actie een dwangsom van 25.000 euro opgelegd, met een maximum van 500.000 euro.

De nieuwe wetgeving betekent niet dat publieke omroepen nooit meer concertkaartjes of CD’s mogen weggeven. ‘Acties waarbij de publieke omroepen de concertkaarten of CD’s zelf tegen een marktconforme prijs betalen en vervolgens weggeven zijn in beginsel mogelijk’, aldus het Commissariaat.

Onderzoek

Sky Radio diende vorig jaar een klacht in bij de mediawaakhond naar aanleiding van verschillende actieweken op Radio 2 en 3FM. Daarop werd een onderzoek ingesteld.

Foto: Jan Willem van Hofwegen | NPO