Home Landelijke radio NPO Radio 2 Gerard Ekdom vertrekt bij Radio 2: “Einde van een tijdperk”

Gerard Ekdom vertrekt bij Radio 2: “Einde van een tijdperk”

Gerard Ekdom heeft vanochtend in zijn laatste uitzending op NPO Radio 2 teruggeblikt op zijn dienstverband bij de publieke omroep. De dj stapt over naar het commerciële Radio 10. “Het is een einde van een lang tijdperk voor mij. Ik zie me nog binnen komen bij de publieke omroep, in juni 1998. Dat is deze maand twintig jaar terug. Soms is de bestemming niet het belangrijkste, maar de reis daar naartoe. Want die vormt je.”

De dj somde op. “Acht keer Glazen Huis voor 3FM, drie keer het Top 2000-café. Zeventien jaar bij 3FM en drie jaar geleden mijn overstap naar Radio 2. Een overstap die destijds niemand begreep. Het was Marc Adriani die het zaadje bij me plantte voor de ochtendshow. 3FM moest jonger en Radio 2 ook. Er moest een laagje stof van de zender, vertelde Jurre Bosman mij.”

Lastige beginperiode

Gerard beschreef vanochtend ook hoe lastig hij zijn beginperiode bij Radio 2 vond. “‘Wie is toch die lawaaierige schurk met zijn nare takkeherrie en die vervelende jingles?’, was een van de meest voorkomende sms’jes destijds hier. Alle begin was moeilijk, maar het begon te werken. Radio 2 werd een topzender. Binnen drie platen wist je onmiddellijk dat je naar Radio 2 zat te luisteren.”

Na twintig jaar publieke omroep, stapt Gerard over naar de commerciëlen. “Commerciële radio is iets wat ik nog nooit heb gedaan. Ik heb het altijd een beetje van me afgeduwd, de brug was voorheen nooit sterk genoeg. Maar dit is het moment om over te stappen. De fundering is nu sterk genoeg, ik durf hem met een gerust hard over te steken.”

Nooit wennen

Gerard ‘waarschuwde’ zijn opvolgers Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte ook. “Een ochtendshow verandert je hele leven. De wekker om half vijf, dat is iets wat nooit zal wennen. Je gaat het op den duur wel accepteren.”

De dj neemt zijn producers/redacteuren Rick, Mark en Tamara mee naar Radio 10. Marc Adriani, die de afgelopen drie jaar de baas van Gerard was bij BNNVARA, blijft zijn baas. “Vuile overloper”, grapte Gerard. Marc stapte onlangs over naar Talpa Radio.

Foto: Jasper Zwartjes | NPO Radio 2