Home Landelijke radio Radio 10 Gerard Ekdom: “Er moet wat veranderen bij Radio 10”

Gerard Ekdom: “Er moet wat veranderen bij Radio 10”

Gerard Ekdom staat voor een uitdaging als hij in september begint met zijn nieuwe ochtendshow op Radio 10. Dat zegt hij in gesprek met de VARAGids. “Radio 10 staat op het punt waar NPO Radio 2 stond toen ik daar drie jaar geleden begon. Er is veel potentie, maar er moet wat veranderen. Ik snap die zender, en het wordt ontzettend leuk. Ik spreek de taal, wat betreft de inhoud van het programma, maar ook wat betreft de muziekkeuze. Dus ik ga doen wat het best bij mijn gevoel past.”

Gerard zegt geen druk te voelen om de luistercijfers van Radio 10, die de laatste tijd al flink in de lift zitten, verder omhoog te helpen. “Radio is slow business, dat weet ik. Als je jezelf goed voelt, voelt de luisteraar dat met je mee en komt het vanzelf goed. Drie jaar heb ik geknald op 2, nu knal ik lekker door.”

Radio 2

In 2015 maakte Gerard de overstap van 3FM naar Radio 2, waar hij begon aan de nieuwe ochtendshow. In de bijna drie jaar tijd dat hij in de ochtend op Radio 2 zat, vonden de luistercijfers steeds verder hun weg omhoog. “Bij de Publieke Omroep heb ik altijd in een groeimodus gezeten, maar de laatste drie jaar was de groei heel heftig. Dat je denkt: zo, dat groeit hard.”

Gerard: “Toen ik overstapte naar Radio 2 hoopte ik nergens op, maar ik was overal op voorbereid. Na een jaar begon dat programma ineens te lopen, en schoot alles ineens omhoog. De laatste drie jaar waren een bizarre rollercoaster voor mij.”

Eisen

Bang voor veel eisen van het commerciële Radio 10 zegt Gerard niet te zijn. “Ze willen juist dat ik vooral doe wat ik doe. Dat kan ik, want daar ben ik heel goed in – doen wat ik doe, op mijn manier”. Twijfelen deed Gerard wel, toen hij het aanbod kreeg om aan de slag te gaan bij Radio 10. “Ik heb ongeveer mijn hele leven bij publieke radiozenders gewerkt, dus de commerciëlen zag ik altijd als grote, boze overkant.”

Radiodeskundige Sieb Kroeske zei eerder al dat Radio 10, mede door de komst van Gerard Ekdom, kansrijk is om de nieuwe nummer 1 van Nederland te worden.

Foto: Hans-Peter van Velthoven