Home Landelijke radio NPO 3FM Zendermanager Sharid Alles: “3FM zat in een identiteitscrisis”

Zendermanager Sharid Alles: “3FM zat in een identiteitscrisis”

Sharid Alles

3FM heeft een tijd in een identiteitscrisis gezeten na het vertrek van bekende dj’s als Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Sander Lantinga. Dat zegt Sharid Alles, zendermanager van 3FM, in haar eerste grote interview, dat ze geeft aan 3voor12. “Er waren een heleboel grote dj’s weggegaan. Allerlei dj’s moesten toen vanuit de nacht opeens doorstromen naar de dag, en een grote stap zetten in hun carrière. Bij de een gaat dat beter dan bij de ander, dat is best heftig”, aldus Sharid.

Ze vervolgt: “In diezelfde periode is het muziekbeleid en het format helemaal veranderd: er werd voor een veel breder publiek muziek gescheduled, waardoor het alternatieve weg was. Daardoor was 3FM helemaal niet meer herkenbaar: je hoorde Coen en Sander niet, Gerard Ekdom niet en Giel niet, maar ook de muziek niet.”

Grote namen vertrokken

In de afgelopen drieënhalf jaar vertrokken vrijwel alle grote namen bij 3FM. Coen & Sander waren in juni 2015 een van de eersten en vandaag nam Michiel Veenstra als laatste oudgediende afscheid van de zender.

Haar binnenkomst bij 3FM, drie maanden geleden, beschrijft Sharid als ‘springen op een rijdende Thalys’. “Je probeert een weg naar voren te vinden om de machinist af te lossen. Zo voelde het wel. Ik kan doen alsof er niet heel veel mis was, maar dat was wel zo.” Het marktaandeel van 3FM is in een paar jaar tijd drastisch gezakt: van ruim 10 procent naar 2,6 procent nu, een verlies van honderdduizenden luisteraars.

Interim-zendermanagers

Na het vertrek van Wilbert Mutsaers eind 2015 had 3FM meerdere interim-zendermanagers, waaronder Basyl de Groot, Edwin Valent en Diederik van Zessen. Sharid: “Ik wil niets zeggen ten nadele van mijn voorgangers, maar in mijn ogen is 3FM een soort mammoettanker die je op koers moet houden. Op het moment dat je van interim naar interim gaat en van tijdelijke zendermanager naar tijdelijke zendermanager – wat de afgelopen jaren toch het geval was – dan wordt het steeds moeilijker om die koers vast te houden.”

Sharid: “Nu is er een nieuwe koers. De nieuwe programmering hebben we gewoon gebracht, punt, en het muziekbeleid hebben we niet in een persbericht naar buiten gebracht. We gaan het eerst maar eens gewoon doen met z’n allen.”

> Het hele interview van 3voor12 met met Sharid is hier te lezen

Vorig artikelBlender ontploft in gezicht Kees Dorresteijn tijdens uitzending op SLAM!
Volgend artikelMichiel Veenstra: Koerswijziging 3FM had ook in 2015 gekund