Home Landelijke radio NPO 3FM Michiel Veenstra: Koerswijziging 3FM had ook in 2015 gekund

Michiel Veenstra: Koerswijziging 3FM had ook in 2015 gekund

Michiel Veenstra

Dat NPO 3FM recentelijk een nieuwe koers is gaan varen en de zender ‘weer alternatief moet worden in de breedste zin’, daar had volgens Michiel Veenstra al veel eerder sprake van moeten zijn. “Misschien had die koerswijziging ook in 2015 gekund”, zei hij vanmiddag in ‘De Perstribune’ op NPO Radio 1.

De dj wijst op zogenoemde compensatieplaten: na een relatief onbekender, alternatieve liedje draaide 3FM een tijdlang een bekende hit. “Maar de makkelijk beluisterbare liedjes werden wel heel vaak gedraaid. Op een gegeven moment was ik van mening dat als het zo slecht gaat met de zender, je dan beter voor één focus kunt kiezen. En dan niet nog liedjes plannen voor de breedte. Daar ben je ook een publieke zender voor.”

Luistercijfers

Michiel noemt de maandelijkse momenten waarop de luistercijfers van 3FM bekend werden ‘heel pijnlijk’. “Omdat je ook weet hoe het werkt. Als er iets verandert bij een radiostation, dan doet het pijn. En als er zóveel verandert, dan weet je dat de luistercijfers ook niet hetzelfde blijven.” Over het vertrek van veel bekende dj’s bij 3FM zegt Michiel: “Het duurt lang om iets op te bouwen en als iets wegvalt, dan is dat heftig voor je als luisteraar. Als dan ook nog eens iedereen weggaat, dan is die hele vastigheid voor de luisteraar weg.”

Zijn vertrek bij 3FM komt volgens Michiel op een goed moment. “Het vorige staat het nieuwe in de weg. Het is beter voor iedereen dat ik doorga. Ik heb heel veel waardering en liefde voor alles wat er nu bij 3FM zit, maar zij moeten het nu doen.”

Foto: Hans-Peter van Velthoven | 3FM