Home Landelijke radio BNR Nieuwsradio Stichting Nederlandse Top 40 maakt wekelijkse podcasthitlijst

Stichting Nederlandse Top 40 maakt wekelijkse podcasthitlijst

Podcast Top 40

De Stichting Nederlandse Top 40 maakt voortaan elke week een hitlijst van Nederlandse podcasts: de Podcast Top 40. BNR Nieuwsradio maakt een podcast waarin de lijst wordt besproken. Deze podcast vervangt de Dutch Podcast Top 20 die BNR eerder maakte en die ook korte tijd op de radio te horen was.

In de Podcast Top 40 zijn alleen Nederlandstalige podcast te vinden. Hoe de lijst wordt samengesteld is onduidelijk, aangezien het aantal downloads of unieke luisteraars van podcasts niet openbaar zijn. De hitlijsten van apps als Apple Podcasts en Spotify worden samengesteld aan de hand van algoritmes, die onder meer kijken naar de groei van een podcast. Hierdoor scoren nieuwe podcasts bijvoorbeeld relatief hoog in de hitlijst van Apple Podcasts.

Het NLO verzamelt sinds vorig jaar de downloadcijfers van Nederlandse podcasts, maar alleen traditionele uitgevers en mediabedrijven doen op dit moment mee aan deze rapportage. Een groot deel van de markt is niet terug te vinden in de maandlijst die zij publiceren. In de NLO-lijst lijst scoren dagelijkse podcasts relatief hoog ten opzicht van wekelijkse podcasts, omdat de downloads van alle afleveringen in een maand tijd worden opgeteld.