Home Landelijke radio Slam!FM spant kort geding aan tegen minister

Slam!FM spant kort geding aan tegen minister

Slam!FM spant vandaag een kort geding aan tegen minister van Economische Zaken Laurens-Jan Brinkhorst (D66) om te voorkomen dat de uitzendingen van het radiostation aangepast moeten worden. Dat zegt directeur Bas Meijer van ID&T tegenover Novum.

Het Agentschap Telecom van het ministerie heeft besloten dat Slam!FM tot 1 juli de tijd heeft de programmering aan te passen. Gebeurt dit niet, dan krijgt het radiostation per overtreding een boete van honderdduizend euro. Van de gedraaide muziek mag 7,5 procent afkomstig zijn uit de gangbare hitlijsten. Dit betekent dat na 1 juli elk hitnummer dat daarbovenop gedraaid wordt, maar ook elke radio-edit van het hitnummer, een overtreding is. Voor elke teveel gedraaide hit, die gemiddeld een paar minuten duurt, is de boete honderdduizend euro.

Slam!FM kwam in de problemen na een controle van het Agentschap Telecom, dat de zender een boete van ruim honderdduizend euro oplegde voor het schenden van haar vergunning. De zender zou onder meer teveel hitmuziek draaien. Volgens Meijer is er een verschil tussen de hitmuziek en de radioversies die het station draait. Deze zijn bijvoorbeeld ‘korter en sneller’ dan het origineel, zegt hij.

Bij de veiling van de frequenties heeft het ministerie van Economische Zaken aangegeven dat radio-edits, versies die over het algemeen veel op het origineel lijken, niet tellen als hitmuziek. Het Agentschap beschouwt de versies die Slam!FM draait wel als hitmuziek. Volgens het Agentschap moet het voor de gemiddelde luisteraar duidelijk zijn dat het om verschillende versies gaat.