De Gouden RadioRing voor Beste Radioprogramma van 2022 is gewonnen door ‘Somertijd’ van Rob van Someren op Radio 10. Andere genomineerden waren de programma’s ‘KINKSTART’ (KINK), ‘Aan De Slag’ (Radio 2), ‘Spijkers met Koppen’ (Radio 2) en ‘Adres Onbekend’ (Radio 5).

Rob van Someren won op het jaarlijkse RadioRing Gala in Hilversum vanavond ook de prijs voor Beste Presentator, voorheen de Zilveren RadioSter voor Man en Vrouw. Voor de prijs waren Bart Arens (Radio 2), Tim Op Het Broek (KINK), Marieke Elsinga (Qmusic), Iris Enthoven (Radio 538) en Emmely de Wilt (Radio 2) ook genomineerd.

De Zilveren RadioSter Man/Vrouw verdween dit jaar en maakte plaats voor één genderneutrale award. Jo van Egmond mocht de prijs uitreiken en vond de kritiek die op de verandering kwam niet terecht. “Wij zijn al heel lang zichtbaar in deze wereld. Wij nemen al beslissingen die heel belangrijk zijn. Ons aandeel zal alleen maar groeien; iedere werkgever wil een vrouw in de programmering”, zei Jo.

Toch was opvallend dat geen enkele vrouw dit RadioGala een prijs won.

Andere winnaars

Nordin Besling van FunX won de Marconi Award voor Aanstormend Talent. NPO Radio 1 kreeg de prijs voor Beste Zender. “Deze prijs is een fantastische erkenning voor alle journalisten en collega’s die werken voor de nieuws- en sportzender”, zegt zendermanager Klaske Tameling van Radio 1. “Onafhankelijke en betrouwbare journalistiek is de kern van een goed functionerende democratie en daar wordt dag en nacht hard aan gewerkt door onze radio- en podcastmakers.”

De award voor Beste Podcast ging naar ‘F1 aan Tafel’ van Grand Prix Radio.

Het RadioGala was dit jaar voor het eerst niet te volgen via een livestream, tot ergernis van veel mensen. Organisator AVROTROS maakte de winnaars wel via Twitter bekend, maar tussen de bekendmaking en de tweets zat zo’n vijftien minuten. Stefan Stasse deed in zijn programma op NPO Radio 2 wel live verslag van het evenement.

Foto: AVROTROS