Home Landelijke radio Rob Stenders: Het was een schok toen we onze zendtijd verloren

Rob Stenders: Het was een schok toen we onze zendtijd verloren

De chef radio van de NPO, Jurre Bosman, was ‘veel minder gedecideerd’ over een omroepwissel dan twee jaar eerder, toen Rob Stenders vorig jaar zomer over wilde stappen van AVROTROS naar BNNVARA. Dat zegt Rob in de VARA-gids. De Radio 2-dj tekende in de zomer van 2015 een contract bij AVROTROS, twee jaar later wilde hij overstappen naar BNNVARA. Ondanks beloftes en gesprekken met de betrokken partijen verloor hij door die overstap zijn programma op Radio 2. “Dat was een schok.”

Caroline Brouwer, de sidekick van Rob, bevestigt dat Jurre Bosman niet meer geheel onwelwillend tegenover een omroepwissel stond. Caroline: “Ik zat naast je in de auto toen jij vroeg: ‘Raken we onze zendtijd kwijt als we naar BNNVARA gaan?’ En zijn (Jurre Bosman red.) antwoord was: ‘Ik heb het liever niet want ik kijk niet bepaald uit naar dat gedoe met de omroepen onderling, maar we zullen altijd kiezen in het belang van de zender en de luisteraars.’ Nou ging het heel goed met zowel het programma als de zender, dus dachten we: wie heeft er belang bij om daar iets aan te veranderen?”

Rob: “Dat zeiden ze bij BNNVARA ook, daar zat 100 jaar omroepervaring en die twijfelden geen seconde. Het kwam absoluut goed, zeiden ze.” Dat gebeurde niet: Rob verloor zijn middagprogramma op Radio 2, de woorden van BNNVARA en de NPO ten spijt. “Het was een schok toen we hoorden dat we toch onze zendtijd kwijt waren”, aldus Rob.

Het duo keerde dinsdag terug op Radio 2. “Super blij dat ik er weer mag zijn”, zei Rob:

Niet meer verantwoord

Zowel de NPO als AVROTROS staken er vervolgens een stokje voor om Rob zijn zendtijd op Radio 2 te laten behouden. Annemieke Schollaardt, overgekomen van 3FM, nam het tijdslot over. Het kwam de NPO al snel op felle kritiek te staan, waarna er plannen werden gesmeed om Annemieke een programma in de avond te geven en Stefan Stasse naar Radio 5 te verplaatsen. Die plannen stuitten vervolgens weer op felle kritiek van onder meer KRO-NCRV, de omroep van Stefan.

Rob: “Ik heb ook nog nooit meegemaakt dat het zoveel gedoe opleverde. Maar nu kregen mensen die er helemaal niks mee te maken hadden er last van. Daar had mijn parttime wakkere geweten problemen mee. Zeker toen we ons plekkie terug dreigden te krijgen moest er zoveel geschoven worden op Radio 2 en Radio 5 dat ik het niet meer verantwoord vond.” En dus stelde Rob naar eigen zeggen zelf voor om het tijdslot 14:00 tot 16:00 uur te delen met AVROTROS.

Verbonden met VARA

Rob koos er bewust voor om over te stappen naar BNNVARA. “Noem me ouderwets maar ik voel me binnen het omroepbestel gewoon het meest verbonden met de VARA. Ik begon er mijn radiocarrière een jaartje of 30 geleden met onder andere de ‘Verrukkelijke 15’, ik heb er de ochtendshow gedaan, in de middag met Fred Siebelink de krankzinnigste stunts uitgehaald; ik heb me er altijd vrij, thuis en gesteund gevoeld.”

Rob tekende in de zomer van 2015 een contract bij AVROTROS, om voor diezelfde omroep vanaf 2016 het middagprogramma te maken op Radio 2. Rob: “De chef van Radio 2 zei destijds: ‘Ik heb een prachtig timeslot voor je, van maandag tot vrijdag van twee tot vier, maar je krijgt het alleen als je bij AVROTROS gaat zitten.’ Wat ik als uiterst principieel mens direct deed. Maar goed, na twee jaar was het contract voorbij, dus belde ik diezelfde chef radio weer en die was veel minder gedecideerd dan twee jaar eerder.”

Terug op Radio 2

Na maanden afwezigheid keerde Robs programma ‘Stenders Platenbonanza’ afgelopen maandag weer terug op Radio 2. “Ik vrees dat ieder verklarend woord te veel is, dus laat ik het heel kort houden: super blij dat ik er weer mag zijn”, zei Rob nadat hij ‘Take The Long Way Home’ van Supertramp had gedraaid.

Volgens AVROTROS had NPO-radiodirecteur Jurre Bosman al na een paar dagen spijt vanwege het vertrek van Rob Stenders. Er loopt nog een rechtszaak van de omroep tegen de NPO.

Foto: Michel Schnater